2011 legfőbb eseményei

Tollas Tibor szavalóverseny elődöntője Putnokon - 2011.11.18.
Idén már tizenötödször rendezi meg a Kecskési Tollas Tibor Emlékére Alapítvány és Nagybarca község önkormányzata a Tollas Tibor szavalóversenyt, emléket állítva ezzel a falu szülöttének, a kiváló költőnek, hazafinak, az 56-os emigráció egyik vezéralakhának.

Putnokon november 18-án a Serényi Béla Gimnázium és Szakközépiskola adott otthont - már nem először - a szavalóversenynek.

A versenyzők két verssel készültek, egy Tollas Tibor verssel, illetve egy XX századi magyar költő költeményével, ezek közül az általuk kiválasztottat kellett előadniuk.

Harmadik helyezett lett Vécsei Bence, a Serényi Béla gimnázium tanulója, második Németh Kristóf, az ózdi Széchenyi István Közgazdasági szakközépiskola diákja, első helyen Trieber Júlia - szintén putnoki gimnazista végzett.

A Putnokon megrendezett verseny döntőbe jutott szavalók:

  • 1. Trieber Júlia, Putnok Serényi Béla Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola
  • 2. Németh Kristóf, Ózd Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola
  • 3. Vécsei Bence, Putnok Serényi Béla Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola
  • 4. Szitás Anasztázia, Edelény Szent János Görög Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola.
  • 5. Pásztor Rita, Kazincbarcika Irinyi János Szakközépiskola
  • 6. Dékány István, Kazincbarcika Irinyi János Szakközépiskola
  • 7. Horváth Dorina, Kazincbarcika Surányi Endre Szakképző Iskola és Kollégium

A verseny döntője Nagybarcán a Tollas Tibor Művelődési Házban kerül megrendezésre december 17-én szombaton, ahová az elődöntők díjazottjai érkeznek majd itthonról és a határon túlról.

Megemlékezés az 1956-os forradalomra és szabadságharcra - 2011.10.23.
Méltósággal emlékezett Putnok lakossága az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára.

Putnok - Október 23- án Ünnepi Testületi ülés keretén belül kerültek átadásra a Putnok Városért Plakett kitüntető címek.


Átadták a Putnok Városért Plakett kitüntető címeket.

A díjat ez alkalomból Fónagy Istvánné, a Péczeli József ÁMK igazgatója, Tarr Istvánné, a Serényi László Általános iskola igazgató-helyettese, valamint Tamásné Tuza Gabriella ellátási csoportvezető érdemelte ki 2011-ben.

A testületi ülést követően az október 23 -ai ünnepi eseménysorozat a református templomban folytatódott.

A templomkertben, az 1956-os kopjafánál ünnepi beszédet mondott Tamás Barnabás polgármester, országgyűlési képviselő, majd a helyi civilszervezetek, pártok megkoszorúzták az emlékművet.


Bányásznap - 2011.09.04.
Bányásznapi megemlékezést tartott Putnok Város Önkormányzata a Bányász téren, szeptember első vasárnapján.

Bányásznapi megemlékezést tartott Putnok Város Önkormányzata a Bányász téren, szeptember első vasárnapján.

Ünnepi köszöntőt mondott, Tamás Barnabás polgármester, országgyűlési képviselő, majd megkoszorúzták Bányász szobrot.

A Városi Temetőkertben, Forray György a Magyarok Világszövetsége putnoki tagozatának elnöke emlékezett meg a bányászokról, majd a keresztény egyházak képviselői.

A megemlékezéseket követően, a jelenlévők megkoszorúzták a az elhunyt bányászok tiszteletére felállított emlékművet.

2011.08.20. Nemzeti Ünnepi rendezvény
Ünnepi Képviselő - testületi üléssel vette kezdetét az augusztus 20.-i megemlékezés. A Himnusz eléneklése után Vécsei Bence a Reményik Sándor „Akarom” c. versét adta elő. A folyamatosan végzett kimagaslóan jó és példamutató munkájukért a „Putnok Város Közszolgálatáért” kitüntető címet: Gajdos Imréné a polgármesteri hivatal, Kövér Lászlóné a Városi Kommunális Gondnokság munkatársai és Pásztor János a Putnok Városi Televízió volt ügyvezetője érdemelték ki ebben az évben.

Ünnepi Képviselő - testületi üléssel vette kezdetét az augusztus 20.-i megemlékezés. A Himnusz eléneklése után Vécsei Bence a Reményik Sándor „Akarom” c. versét adta elő.

A folyamatosan végzett kimagaslóan jó és példamutató munkájukért a „Putnok Város Közszolgálatáért” kitüntető címet: Gajdos Imréné a polgármesteri hivatal, Kövér Lászlóné a Városi Kommunális Gondnokság munkatársai és Pásztor János a Putnok Városi Televízió volt ügyvezetője érdemelték ki ebben az évben.

Az esemény a Római katolikus templomban ünnepi misével, míg a református templomban istentisztelettel folytatódott.

A rendezvény a Serényi László téren a Szent István szobornál folytatódott, ahol a Serényi Béla Gimnázium diákjai zenés-verses előadással emlékeztek az államalapító Szent Istvánra. A színvonalas műsor után Tamás Barnabás polgármester mondott ünnepi beszédet.

A pártok és a civilszervezetek megkoszorúzták Szent István szobrát, mely a Putnokon élő Kónya István művésztanár munkája. Az egész délelőttöt felölelő ünnepi program a Szózattal ért véget.

Partnerséget építünk - 2011.06.22.
Európai Unió által támogatott, Szlovákia és Magyarország közötti, határon átnyúló regionális magazinműsor projektismertető sajtótájékoztatóját tartották a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala Szász termében. Egyúttal ünnepélyesen aláírták a partnerségi megállapodást.

Európai Unió által támogatott, Szlovákia és Magyarország közötti, határon átnyúló regionális magazinműsor projektismertető sajtótájékoztatóját tartották a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala Szász termében. Egyúttal ünnepélyesen aláírták a partnerségi megállapodást.

A „Közös értékeink” címet viselő, határon átnyúló médiaprojekt felvidéki és magyarországi Televíziós Társaságok közös műsorcseréjét teszi lehetővé egy éven keresztül.

A projekt a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet felügyeletével zajlik.

A sajtótájékoztatót Riz Gábor, a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke tartotta. Harnócz Sándor, a projekt vezetője ismertette: a program egy éven keresztül zajlik, majd további négy év a kifutási ideje.

A projektben részt vesz a királyhelmeci, szepsi, rozsnyói és rimaszombati városi televízió Felvidékről, míg Magyarországról a Sátoraljaújhelyi Zemplén Televízió és a Kazincbarcikai Diák TV működik közre.

Múzeumok Éjszakája - 2011.06.18.
Múzeumok éjszakája - képekben

Pedagógus és Semmelweis-napi ünnepség Putnokon

Pedagógus és Semmelweis napi ünnepséget tartottak Putnokon, a Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában.

A pedagógusok és az egészségügyi dolgozók egész éves munkáját idén is elismerte Putnok városa.

Tamás Barnabás Putnok város polgármestere, országgyűlési képviselő üdvözölte a pedagógusokat, valamint az egészségügyben dolgozókat.

A település első embere a rendezvényen az év pedagógusa díjat és polgármesteri dicséreteket adott át a pedagógusoknak és az egészségügyben dolgozóknak.

Megemlékezés Putnokon Trianon 91. évfordulója alkalmából

Ünnepi megemlékezést tartottak a Nemzeti Összetartozás Napja, a Trianoni Békediktátum aláírásának 91. évfordulója alkalmából Putnok főterén, a Turul szobornál.

Forray György a Magyarok Világszövetsége Gömöri Tagozatának Elnöke beszédében felidézte azt a történelmi időszakot, melynek sebei máig nem gyógyultak be.

„Trianon sebeit az idő bekötözte” címmel - a Serényi Béla Gimnázium tanulóinak előadását láthatták.

Cseh István esperes, kanonok és Dérer Zsolt református lelkipásztor emlékezett a Trianoni gyászra.

A színvonalas esemény az I. világháborús emlékmű megkoszorúzásával zárult, ahol a városvezetése mellett a pártok és civil szervezetek elhelyezték az emlékezés koszorúit.

10 éves a Putnoki Mentőállomás 2011.05.28.

Jótékonysági bált szerveztek a putnoki mentősök, mely a településen 10. éve működő szolgálat évfordulója alkalmából került megrendezésre. A helyszín a Péczeli József ÁMK aulája volt.

A rendezvényt Dr.Laczkovich Katalin főorvos asszony és Rási Zoltán a mentőállomás vezetője nyitotta meg.

Színes, zenés-táncos bemutatók tették felejthetetlenné az estét.

A rendezvényen közel 150 vendég vett részt.

Az est tombola húzással ért véget, ahol számos értékes nyeremény talált gazdára.

Gömöri Nyár - Megnyitó 2011.05.26.

"Jövőnk kulcsa a kezünkben van"

A 2011. május 9. és 2011 május 27. közötti 3 hét a környezettudatos nevelés jegyében zajlott a Serényi László Általános Iskolában.

A program része volt a 2011 május 12-én megrendezett gömörszőlősi kerékpártúra. A gyerekek az ökogazdálkodással ismerkedtek.

Kiemelt rendezvénye volt a 3 hetes programnak a "TE SZEDD!" akció.

"TE SZEDD" szemétgyűjtési akció 2011.05.20.

A Serényi László Általános Iskola udvarán gyülekeztek a tanulók, s azok a vendégek, akik csatlakoztak a Szedd-Vidd országos szemétgyűjtő akcióhoz.

Markovicsné Demeter Edina köszöntötte a gyerekeket, majd Tamás Barnabás polgármester, országgyűlési képviselő pozitívan méltatta az iskola országos akcióhoz való csatlakozását. Gyurán János az Alsógömöri Vadásztársaság elnöke meghívta a gyerekeket a hulladékgyűjtést követően, az iskola udvarán tartandó közös ebédre.

A rövid ünnepség után elindult a csapat a Szörnyű-völgy felé.

Gyalogos túrájuk célja a Pálma forrás és környéke volt, ahol elkezdődött a szemétgyűjtés. A szemétgyűjtési akcióhoz a Serényi László Általános Iskolán kívül több szervezet is társult, a Hulladékgazdálkodási Zrt, az Aggtelki Nemzeti park Vadásztársaságok, magánszemélyek, valamint a Gömöri Múzeum munkatársai.

Fáradtan, de mégis mosollyal arcukon indultak útnak a gyerekek, a délutáni úti cél a Serényi udvara volt, ahol már várta őket a finom ebéd.

Hiába, hogy az országos hulladékgyűjtési program csak egy nappal később rendezték meg, Putnok és a Serényi László Általános Iskola jó hírneve mégis elterjedt az országban.

Országszerte 1500 helyszínen, több mint 160 ezer ember, több ezer tonna szemetet szedett össze a Te Szedd! elnevezésű kezdeményezés keretében - ebbe beletartoztunk mi Putnokiak is!

A környezetvédelem elsődleges célja az ember egészségének és fennmaradásának biztosítása, továbbá anyagi és szellemi javaink védelme és ebbe beletartozik környezetünk tisztán tartása is.

Polgárőrség és rendőrség együttműködési megállapodása - 2011.05.19.

Óvodai Gyermeknap 2011.05.17.

Putnok - Gömörszőlős kerékpártúra 2011.05.12.

Növendékhangverseny a Péczeli ÁMK-ban 2011.05.10.

Katasztrófa védelmi bemutató Sajóvelezden 2011.05.09

A Borsod -Abaúj- Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Ózdi Polgárvédelmi Iroda valamint a Megyei Védelmi Bizottság szervezésének köszönhetően, katasztrófavédelmi bemutatót tartottak Sajóvelezden.

Putnok és Sajóvelezd polgárvédelmi szervezetének tagjai kaptak átfogó gyakorlati felkészítést. A gyakorlati bemutatókra a Sajó partján került sor.

A környék talán legveszélyeztetettebb települése Sajóvelezd, így a gyakorlati bemutató hasznos, és tanulságos volt a lakosságnak is. Legközelebb Ózdon kerül sor hasonló katasztrófavédelmi gyakorlatra.

Ballagás a Serényi Béla Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskolában 2011.04.30.

Bolondballagás 2011.04.29.

Gömör EXPO 2011, képekben

"Serényiek öröksége” Putnokon

A Serényi László Általános Iskola rendezésében a TÁMOP témahét keretein belül egész hetes ünnepi rendezvénysorozatot tartottak a nagy múltú iskolában. Az ünneplőket Markovicsné Demeter Edina igazgatónő köszöntötte.

A „Régi idők” gyermekjátékaival folytatódott a rendezvény, melyen a diákok és a pedagógusok mellett, már a szülők is részt vehetnek a versenyben. Kézműves foglalkozás – játékkészítés, valamint Táncház várta az érdeklődőket.

A Rákóczi emlékév alkalmából vetélkedőt tartottak, valamint az 1.-2. évfolyamos diákok, Népmesék dramatizálásán vehetnek részt. Pénteken a program ünnepi zárására délelőtt 10 – órakor került sor, ahol értékelték a heti események, versenyek eredményét.

A kábítószer fogyasztás ellen

A Putnoki Városi Televízió a Nemzeti Drogstratégia szellemében egy komplex drogmegelőzési program kialakítását és megvalósítását tűzte ki célul a helyi alapfokú és középfokú oktatási intézményekben.

Az előadássorozat 2011. március 30–án a Péczeli József ÁMK tornatermében folytatódott mintegy 130 fő felső tagozatos diák részére.

Az iskolai prevenciós előadás során Szőlősi Péter kriminilisztikai szakértő részletes felvilágosítást nyújtott a tudatmódosító szerek fajtáiról, hatásairól, a drogfogyasztás ártalmairól, mely a diákok szemléletformálását, helyes döntési stratégiáinak kialakítását segíti elő a következmények ismeretének tükrében.

Felavatták városunkban Putnokon a Turul-szobrot

A Gömöriek régi vágya teljesült azzal, hogy turulszobrot avathatunk – jelentette ki Tamás Barnabás országgyűlési képviselő, Putnok polgármestere a szombati ünnepségen.

Zsúfolásig megtelt a Serényi tér a jeles eseményre. Tamás Barnabás külön köszöntötte Semjén Zsoltot, a nemzeti ügyekért felelős miniszterelnök-helyettest, dr. Latorcai Jánost, az országgyűlés alelnökét, dr. Demeter Ervint, a megyei kormányhivatal vezetőjét és dr. Kovács János megyei főjegyzőt, valamint a felvidéki városok, települések polgármestereit, küldötteit.

Semjén Zsolt ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy erőt,hitet és öntudatot meríthetünk őseink dicső példájából, és a történelmünkben rejlő tanulságokat meg kell szívlelnünk ma is, mert ez a megmaradásunk esélye. A Szent Koronát és a turult nem kell szembeállítani, mert együtt van helye a Panteonban. A turul ma már nem pogány jelkép, az évszázadok ugyanis megszentelték e nemes hagyományt. A turul is a magyar megmaradás, az élni akarás szimbóluma.

A magyar nemzet Panteonjában a viták ellenére ugyanúgy ott a helye Kossuthnak, Széchenyinek és Deáknak. Egy nemzet tagjai ők, mindannyian egységesek voltak a nemzethez való hűségben.  Minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték, senki nem adhatja az emberiségnek azt az értéket, ami a magyarság, csak mi - fogalmazott. Senki nem adhatta az egyetemes emberiségnek Petőfi, Arany Jánost, Bartókot és Adyt, csak a magyarság - érvelt. "(...) és ha mi eltűnünk a történelemből, akkor az egyetemes emberiség lesz örökre, pótolhatatlanul szegényebb egy sajátos arccal" - jegyezte meg.

Mindig ugyanaz volt a feladat: a magyar megmaradásának a parancsa",mely ma is ugyanaz, a nemzeti megmaradás és az idők szavának megfelelő szükséges átalakulás. A magyar nemzet sírásójának nevezte azt, aki a kettő közül bármelyiket is feladja.

Ez a március 15-e nem egy a sok közül, ugyanis szerte a Kárpát-medencében, a határon túl rekedt magyar nemzet része, magyarjai, letehetik az állampolgársági esküt. Az a magyarság, amit Trianonban szétszakítottak, az most a magyar állampolgárság lehetősége által közjogi értelemben is egyesül - jelentette ki. A felvidéki magyarokhoz külön üzenetet intézett, mert ami lehetővé vált Romániában, Szerbiában, az sajnos ebben a formában nem adatott meg a Szlovákiába rekedt magyarságnak.

"Innen üzenem nekik, hogy jöjjenek át Magyarországra - akár ide, Gömör fővárosába -, és adják be itt az állampolgársági kérelmet, mert Magyarország sem Szlovákiának, sem semmilyen más országnak nem ad ki állampolgársági információt”. Vége van „a merjünk kicsik lenni időszakának, a mi küldetésünk az, hogy merjünk nagyok lenni”. A nemzeti érdekeinket nem rendeljük alá többé más országoknak. Az az állampolgársági törvény pedig, amelyet megalkottak, a legalapvetőbb emberi jogokon nyugszik, mindenben megfelel  a nemzetközi követelményeknek –f ejezte be ünnepi gondolatait Semjén Zsolt.

Ezt követően felavatta a putnoki művésztanár, szobrászművész Kónya István által készített turulszobrot. A turulszobor létrehozását egyébként a Putnok Városért Egyesület kezdeményezte, az ötletet magánemberek és civilszervezetek jó szándékú adományozásaikkal támogatták. Kónya Istvánnak ez már a harmadik köztéri alkotása Putnokon az első Szent István király mellszobra volt, a második pedig a szakállas farkas legendáját feldolgozó bronz ivókútja. A turulszobor szárnyainak fesztávolsága 3 méter, a szobor 5,5 méter magas és 7,5 mázsa súlyú.. A bronzból készült szárnyát kiterjesztő kerecsensólyom lábainál 50 kilogrammos kard van. Cseh István kanonok szentelte meg a turulszobrot, Dérer Zsolt református lelkipásztor pedig megáldotta.

Iskolagyűlés

Tanulmányi verseny eredményhírdetése a Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti iskolában.

Már hagyomány, hogy az iskola minden évben tanulmányi versenyt rendez, az alsós diákok részére.

Az eredményhírdetés és a verseny lezárása (könyvek, oklevelek és érmek átadására) január 14-én pénteken 9 órai kezdettel, iskolagyűlés keretén belül került sor az intézmény aulájában.

A kábítószer fogyasztása ellen

A Városi Televízió iskolai drogprevenciós programjának keretén belül 2010. február 25-én megrendezésre kerülő előadássorozat a Serényi László Általános Iskola könyvtárában folytatódott a felső tagozatos ifjúság részére.

Szőlősi Péter kriminalisztikai szakértő előadását érdeklődő figyelemmel kísérték a diákok, akik jól elmélyített információt kaptak a dohányzás valamint alkohol és drog fogyasztás testi-lelki függőségéről, kialakulásának okairól, fogyasztásának káros következményeiről.