2010 fontosabb eseményei

Ajándék

2010. December 19-én a református templomban Ajándék-címmel ünnepi műsort tartottak. A délelőtti programon részt vettek Putnok Város Női Kara, a Péczeli József Általános Iskola a Serényi László Általános Iskola énekkara, Andók György, Deme Soma, Deme Zalán, Pokó Csenge, Placskó Lajos, Bundzik Tímea, Placskó Katinka, Bukovinszki Péterné, Váradi Zoltán, Király Róbert.

Szép korúak karácsonya

A hagyományokhoz híven Putnok vezetősége idén is megrendezte a szép korúak karácsonyát . Az összejövetelre a Péczeli József ÁMK Általános és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában került sor.

A színvonalas program ünnepi műsorát a település általános iskoláinak diákjai adták elő .

Az ünnepi beszédet Tamás Barnabás országgyűlési képviselő Putnok polgármestere mondta el.

A köszöntőt követően a város vezetője egy prezentáció segítségével bemutatta Putnok múltját , megújulását valamint a jövőbeli fejlesztésre vonatkozó terveket.

A helyi nyugdíjasok mellett egy határon túli település is meghívást kapott az összejövetelre. A bátkai delegáció nevében Mács Zoltán polgármester üdvözölte az egybegyűlteket.

A rendezvény ünnepi műsorának zárásaként a városvezetés köszönetet mondott a Putnok Városi Nyugdíjas Egyesület valamint a klubok vezetőinek .

Az est a szép korúak megvendégelésével valamint jó hangulatú táncmulatsággal zárult.

A kábítószer fogyasztás ellen

A Purnoki Városi Televízió drogprevenciós projektjének keretén belül 2010. december 15 –én előadássorozat indult az ifjúság számára a Serényi Béla Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola Dísztermében.

Szőlősi Péter kriminilisztikai szakértő és Bencsikné Baktai Erzsébet igazságügyi mediátor preventív előadásába érdeklődően és aktívan kapcsolódtak be a Serényi Béla Gimnázium diákjai, mely a deviáns viselkedés kialakulásának okairól, fajtáiról, valamint a kialakuló szenvedélybetegségek megelőzéséről szólt.

A Drogprevenciós program a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával valósult meg.

Tanműhely ünnepélyes átadása

Az idén fennállásának 50. jubileumát ünneplő kazincbarcikai Surányi Endre Szakképző Iskolában jelentős infrastrukturális fejlesztés, eszközbeszerzés valósult meg.

Az ünnepélyes átadás az iskola Irodalmi Színpadának műsorával vette kezdetét, majd köszöntőt mondott Vattay József az intézmény igazgatója. Hangsúlyozta, az iskola életében mérföldkőnek számít az óriási beruházás, hiszen új alapokra helyezi a szakképzést.

A közel 440 millió forintból megvalósult projekt a Sajómenti TISZK-en kívül, a fenntartó Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Önkormányzat támogatásának is köszönhető.

Az esemény kapcsán Jeddi József projekt vezető előadásra is sor került, így a résztvevők pontos képet kaptak arról is, hogy a Sajó-menti TISZK milyen fejlesztéseket valósított meg az elmúlt időszakban.

A beruházást Riz Gábor, a B-A-Z Megyei Közgyűlés alelnöke, a Sajó-menti Szakképzés-szervezési Társulás elnöke és Tamás Barnabás országgyűlési képviselő avatták fel.

A felújítás, illetve az eszközbeszerzés egy olyan magas színvonalú elméleti és gyakorlati képzést tett lehetővé, amit követően az intézményben tanuló diákok a térség munkaerő-piaci elvárásainak maximálisan megfelelnek majd.

Szalagavató ünnepség, 2010.12.10.

Mikulásház a díszudvarban

Az idén a hagyományoktól eltérően a városháza díszudvarában tartották meg a mikulásnapi ünnepséget.

Erre az alkalomra mikulásházat rendeztek be a legkisebbek számára, ahol a mikuláshoz folyamatosan érkeztek a helyi óvodák és iskolák gyermekei, akiknek a Télapó átadta az ajándékokat.

A mikulás nem rénszarvassal, hanem lóval, kecskével, báránnyal és nyulaival érkezett, a gyerekek nem kis örömére, hiszen az állatokat meg is simogathatták. Délután a felső tagozatos diákok a Péczeli Általános iskolában, Mikulás discon vettek részt, ahová szintén ellátogatott a városi mikulás.

Kiállítás a Gömöri Múzeumban

Ellesett arcok és virágok címmel rendeztek fotókiállítást Molnár Mihály bánrévei fotós 85. születésnapjának tiszteletére a putnoki Gömör Múzeumban.

Czeglédi Sándor képviselő köszöntötte a szép korú művészt.

A kiállítást Novák Ilona muzeológus nyitotta meg, aki elmondta, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolnak Molnár Mihály fotóssal, aki szinte minden múzeumi rendezvényen jelen van.

Évzárót tartottak a nyugdíjas klubok

A Serényi László általános iskolában került megrendezésre a helyi nyugdíjas egyesület évértékelő megbeszélésére, melyen a klubok tagjai, szinte teljes létszámmal jelen voltak.

Az eseményen részt vettek a településünk képviselői, valamint Tamás Barnabás polgármester, országgyűlési képviselő, aki méltatta a klubok fontosságát, jelentőségét.

A jó hangulatú esemény vacsorával és kötetlen beszélgetéssel zárult.

A Serényi Béla Gimnáziumban Tollas Tibor emlékére tartottak szavalóversenyt

Tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a Tollas Tibor emlékére tartott szavalóverseny, melynek elődöntőjét a Serényi Béla Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola dísztermében rendeztek meg.

A tíz szavaló első öt helyezettje juthatott tovább a Bánhorvátiban megrendezésre kerülő döntőbe, ahol Erdélyi, Felvidéki szavalókkal mérhetik majd össze tudásukat ez év december 18-án!

Péczeli szavalóverseny

Már hagyományként került megrendezésre a Péczeli József szavalóverseny az iskola névadójának tiszteletére.

A gyerekek jól felkészültek a kötelező és a szabadon választott versekből

Méltón ünnepelte meg a Péczeli József Alapfokú és művészeti iskola fennállásának harmincötödik, míg a művészeti iskola tizedik évfordulóját.

A kábítószer fogyasztás ellen

A Putnoki Városi televízió úgy gondolta, hogy tennie kell a jövőt jelentő generációk egészségének megőrzéséért és javításáért, valamint figyelmet kell fordítani az ifjúság helyzetére. Ennek érdekében pályázatot nyújtott be internet és média kategóriában „Kábítószer prevenciós tevékenységek támogatására”-címmel.

A projekt keretében kerek asztal beszélgetésre került sor a Gömöri Múzeumban. A beszélgetés a drogfogyasztás valamint ennek megelőzése volt. A programban résztvevő vendégek voltak: Dérer Zsolt Attila református lelkipásztor, Szőlősi Péter kriminalisztikai szakértő, Bencsikné Baktai Erzsébet igazságügyi mediátor, valamint Tenkiné Nagymengyi Ildikó, Reményi Józsefné és Bóna Istvánné pedagógusok. A Drogprevenciós program a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával valósul meg.

35 éves a Péczeli ÁMK

Nagyszabású jótékonysági rendezvénnyel emlékeztek meg a Péczeli József ÁMK Általános és Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 35. évfordulójáról . Az emlékezetes programra november 27 -én az oktatási intézmény aulájában került sor . A szép számban összegyűlt vendégeket Fónagy Istvánné igazgatóasszony valamint Tamás Barnabás Putnok város polgármestere köszöntötte.

A Péczeli ÁMK az ünnepi alkalomra jó néhány színvonalas műsorszámmal készült melyek között volt népi játék , kamarazene , fellépett az oktatási intézmény énekkara valamint többek között egy iskola történeti filmet és a végzősök táncát is megtekinthették az egybegyűltek .

Az est folyamán ünnepélyes keretek között átadták a Péczeli plakettet melyet ebben az évben Deczkiné Horváth Ilona igazgatóhelyettesnek ítéltek oda.

A jótékonysági bál bevétele a belépőjegyekből a különféle felajánlásokból , az árverési tárgyakból befolyt összegekből és az eladott tombolajegyek árából tevődött össze. A jó hangulatú rendezvényen a zenét az Origó zenekar szolgáltatta .

Árvízvédelmi megbeszélés

A térség polgármesterei tanácskoztak Putnokon a polgármesteri hivatalban a Sajó folyó vízvédelmi rendszerének rekonstrukciójáról, Tamás Barnabás országgyűlési képviselő kezdeményezésére.

A vízügyi igazgatóságnak és a települési önkormányzatoknak lehetősége van a közös árvízvédelmi töltések fejlesztésére, rekonstrukciójára pályázatok útján. A polgármestereket és a település képviselőit minden megoldás érdekel, ami az árvízvédelmének érdekében történik.

Putnok testvérvárosából, Tiszolcról

November 20-án a szlovákiai Tiszolcról testvérvárosi delegáció érkezett városunkba. A szép számban megjelent vendégeket Tamás Barnabás Putnok polgármestere köszöntötte.

Peter Minac Tiszolc polgármestere a küldöttek nevében gratulált Tamás Barnabásnak országgyűlési képviselővé való választásához, továbbá örömét fejezte ki a két város egyre erősödő kapcsolata miatt.

A Díszterembeli fogadást követően, az egybegyűltek látogatást tettek a XXI. század elvárásainak megfelelően felújított Serényi László Általános Iskolába. Az intézményt Markovicsné Demeter Edina igazgató asszony mutatta be, aki a nap emlékére, valamint a kapcsolat megpecsételésére emlékplakettet nyújtott át Tiszolc polgármesterének.

A delegáció megvendégelésére a Péczeli József Általános Iskola aulájában került sor.

A rendezvény kulturális műsorral folytatódott, ahol bemutatkoztak a tiszolci szépkorúakon kívül a helyi a nyugdíjas klubok tagjai is.

Az est közös vacsorával, közös tánccal ért véget.

Könyvbemutatók a Holló László Galériában

Gömöri parnasszus címmel tartalmas programra invitálta november 18 -án a Könyvbarátok Klubja az olvasás kedvelőit . A Holló László Galériában összegyűlt szép számú közönséget Novák Ilona az intézmény megbízott vezetője üdvözölte , majd röviden bemutatta az időszakos kiállítótermekben levő ex libris gyűjteményt.

A rendezvényt Dr. Laczkovich Katalin képviselő a Humán Bizottság vezetője nyitotta meg .

Az olvasást népszerűsítő nap középpontjában Bodnár Márta , Franczia Zoltán és Puska Veronika könyveinek a bemutatása állt . A műveket Tamás István a Tóth Ede Alkotókör elnöke ismertette.

A könyvbemutatók után ismertették a putnokiak kedvenc könyve elnevezésű szavazás eredményeit melyből megtudhattuk milyen írásokat forgatnak szívesen városunk lakói. A rendezvény könyvvásárlással és a résztvevők közötti kötetlen beszélgetésekkel zárult .

120 milliós forintos fejlesztés a Bolyai Farkas Szakképző Iskolában

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív program, a TISZK rendszerhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések-című konstrukcióhoz kapcsolódó, Sajó menti TISZK infrastrukturális fejlesztése elnevezésű projekt keretében eszközbeszerzés- CNC tanműhely eszközei, virtuális hegesztő munkapad, informatikai labor átadása történt a Bolyai Farkas Szakképző Iskolában.

Az ünnepélyes átadáson jelen volt Tamás Barnabás országgyűlési képviselő, Ríz Gábor országgyűlési képviselő, valamint dr. Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Jeddi József a projekt managere köszöntötte megjelent vendégeket valamint ismertette pályázattal kapcsolatos tudnivalókat. Az eszközbeszerzés 125 millió forintból valósult meg. Hangsúlyozta, a korszerű tanműhely átadása elősegíti, hogy piacképes szakemberek kerüljenek ki a munkaerőpiacra.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár avatta fel az iskola CNC tanműhelyét. Dr. Czomba Sándor szerint Ózd és térsége megérdemli, hogy kitörési pontokat kapjon. A mostani, több mint 120 millió forintos fejlesztés egy olyan lehetőség, amely garantálni tudja a jó szakemberek képzését.

Az ünnepélyes átadást követően, az iskola szakoktatói röviden bemutatták a gépeket.

Rozsnyón ülésezett a Határon Átívelő Együttműködést szolgáló Magyar - Szlovák Vegyes Bizottság

A 2004 - ben megalakult magyar - szlovák kormányközi bizottság munkája nagyban hozzájárul a határ menti terület fejlődésének előmozdításához és a jószomszédi kapcsolatok kialakításához. Célja a helyi és területi önkormányzatok továbbá a közigazgatási szervek közötti együttműködések segítése, az információcsere, a jószomszédi kapcsolatok erősítése, ösztönzése és fejlesztése.

A november 11 -én megtartott ülés napirendi pontjai között szó volt Rozsnyó és Szerencs városok valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és a Kassai Önkormányzati Kerület együttműködéséről, az euró bevezetésének szlovák tapasztalatairól és a határon átívelő infrastruktúra kérdéseiről . A nap folyamán bemutatkozott a Karst-Bodva EGTC és a több mint egy évtizede sikeresen működő Sajó-Rima Eurorégió is .

Az összejövetelen a bizottság egy szakértői csoport felállítását javasolta, amely megvizsgálná, hogyan lehetne kölcsönösen rendezni a mentőszolgálatok és a mentőkocsik határon túli tevékenységét, a betegek elhelyezését azokban a kórházakban, amelyek a legközelebb vannak a lakóhelyhez, függetlenül az államhatártól.

A magyar-szlovák vegyes bizottság támogatásáról biztosította a két ország közlekedési minisztériumai által kimunkálás alatt lévő projekteket, egyebek között egy új Duna-híd felépítését Révkomárom és Komárom között. A bizottság mindkét ország illetékes szerveinek azt javasolja, hogy a projektekkel kapcsolatos szerződéseket és megállapodásokat mihamarabb kössék meg.

Bált rendeztek a reformátusok

A Református Egyházközség bált rendezett a Péczeli József ÁMK aulájában.

Köszöntőt mondott Tamás Barnabás a település polgármestere és Dérer Zsolt a református egyház lelkésze.

A színvonalas, gazdag műsorszámokban a helyi óvodák óvónői és dadusai is felléptek, de felejthetetlen élményt produkáltak a Serényi Béla Gimnázium diákjai, valamint az Irodalmi és Daloskör, mellett a diákok is.

Ózd és Kistérsége ülés

Ülésezett az Ózd Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsa. Az ózdi Városházán megjelentek a polgármesterek akik 7 napirendi pontban hoztak döntést. A másfél órás ülésen megválasztották az elnökhelyetteseket és a bizottsági tagokat is.

A Társulás elnökének Fürjes Pált, Ózd város polgármesterét választották. Tamás Barnabás elnök helyettesként tevékenykedik a társulás munkájában

Az Ózd Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsához 29 település tartozik. Ezáltal a megjelent polgármesterek,. több, mint 71 ezer embert képviseltek az ülésen.

Az 1956-os magyar szabadságharcra emlékeztek Putnokon

Az október 23-ai program délelőtt 10-órakor, Ünnepi Istentisztelettel kezdődött, a református templomban.

A templom zsúfolásig megtelt az ünneplőkkel Dérer Zsolt tiszteletes, méltósággal emlékezett a forradalomban résztvevő hősökre. Kiemelten szólt a magyarság összetartó erejéről, mely mindig, minden bajban képes volt népünket felemelni, helyzetbe hozni.

Az istentisztelet követően a Serényi Béla Gimnázium, Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium tanulói, színvonalas irodalmi műsorral idézték fel a forradalmi eseményeket.

A közel másfél órás templomi rendezvényt követően, Tamás Barnabás polgármester, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet a templomkertben elhelyezett kopjafánál, mely az 1956-os hősök emlékére, tiszteletére állítatott.

Az ünnepi beszédet követően, az esemény zárásaként a pártok és civilszervezetek, elhelyezték a kegyelet virágait, koszorúit a kopjafánál.

2010. október 16. - I. Tele Kamra Ünnepe

Az idén elõször került megrendezésre Trizsben a "Tele Kamra Ünnepe". A tartalmas és vidám rendezvényre látogatók megízlelhették és megvásárolhatták a helyi és a környékbeli finomságokat . Emellett volt még a nap folyamán , káposzta gyalulás és taposás, kukoricafosztás , lovaskocsizás , valamint almalé és szõlõlé préselés is .

Ex libris kiállítás a Holló László Galériában

Litvániától Hispániáig címmel ex libriseket és alkalmi grafikákat bemutató kiállítás nyílt október 15 - én településünk képtárában . A tárlatot rendezte és annak anyagát a Galériának ajándékozta : Imolay Lenkey István

A színvonalas gyûjteményt november 30 -áig tekinthetik meg az érdeklõdõk .

Megalakult a képviselő testület Putnokon

Putnok -Tamás Barnabás 5.-ik alkalommal lett Putnok város polgármestere. Az újonnan megválasztott nyolc képviselő mindegyike, az előző ciklusban is a település képviselője volt.

A Helyi Választási Bizottság elnöke a választásról elmondta, hogy annak eredménye végleges, és jogerős, így az alakuló ülésnek törvényes akadálya nincs.

Tamás Barnabás régi/új polgármester megköszönte a választók bizalmát, majd beszédében kiemelte, hogy országosan is rendkívül szép eredmény született, mivel a Putnok Városért Egyesület képviselői, kimagaslóan nagy szavazat különbséggel kerültek ismételten a képviselői székekbe.

A testület alakuló ülésén a polgármester és az alpolgármesterek mellett a képviselők is letették az esküt.

Alpolgármester maradt továbbra is Katona Pál, aki a harmadik ciklusban tölti be ezt a tisztséget. A másik alpolgármesternek Tarr Istvánt választották.

A rendes tagok mellett, letették az esküt a külső bizottságokba delegált tagok is.

Átadták a Putnok Városért Plakett kitüntető címeket Putnokon

Putnok - Tamás Barnabás Polgármester értékelte és tájékoztatta a meghívott vendégeket a településen történt - elmúlt négy év eseményeiről, a városban történt fejlesztésekről.

Ezt követően a képviselő testület nevében átadta a Putnok Városért Plakett kitüntető címeket, melyet ebben az évben három díjazottnak ítélt oda a testület.

Koszta Péter a PVSE edzője a Serényi László Általános iskola tanára, számtalan sikert ért el különböző hazai és nemzetközi versenyeken, hírnevet szerezve ezzel az iskolának és a városnak egyaránt. Az eltelt évek ismert és elismert sportemberré, testnevelővé tették, nemcsak a városban, hanem a futball révén szerte az országban.

Fazekas Erika Pénzügyi Osztályvezető több cikluson keresztül, nagyon rossz országos gazdasági környezetben, kedvezőtlen kormányzati intézkedések mellett végezte vezetői munkáját. Ésszerű gazdálkodással, nagy odafigyeléssel olyan pénzügyi helyzetet teremtett a hivatal gazdálkodásában, mely működési hitel igénybevétele nélkül jelentős vagyongyarapodást eredményező fejlesztések elvégzését is lehetővé tették napjainkra.

Rási Tibor vállalkozó segítőkészségével, szerény emberi magatartásával kivívta a város lakóinak tiszteletét, szimpátiáját. Az elmúlt években több olyan városfejlesztési, városszépítési kezdeményezések történtek a településen, melynek pénzügyi fedezetét civil szervezetek felajánlásából, illetve közadakozásból összegyűjtött pénzeszközök biztosították.

A Pro Urbe díj azaz a Putnok városért plakett kitüntető cím minden évben átadásra kerül. A város egyik legkiemelkedőbb díját, olyan személyek kaphatják, akik jelentős szerepet vállalnak város jó hírnevének öregbítésében, valamint jelentősen elősegítik munkájukkal a település fejlődését.

Szüreti bál a Péczeli József Általános Iskolában

Szüreti bált rendezett az Irodalmi és Daloskör. Közel 200 vendég jelent meg a mulatságon, az estet Tamás Barnabás polgármester nyitotta meg.

A nyugdíjas klub tagjai, színvonalas műsorral kápráztatta el a közönséget.

A hangulatról az Origo együttes gondoskodott.

Éjfélkor tombola húzásra került sor. A fődíj, egy mangalica malac volt, melyet Tamás Barnabás nyert meg. A polgármester a Nyugdíjas Egyesületek részére felajánlotta a fődíjat.

Az Irodalmi és Daloskör által szervezett Szüreti bálon a vendégek hajnalig szórakoztak.

A Szépkorúakra emlékeztek Putnokon

Az intézmény vezetőjének, Fónagy Istvánnénak köszöntőjét követően, Tamás Barnabás polgármester, országgyűlési képviselő is üdvözölte az időskorúakat.

Gere Miklósné a Nyugdíjas Egyesület elnöke is méltatta a szépkorúak szerepét a településen. Ezt követően Balász István humoros, versével köszöntötte a jelenlévőket.

A meghívott Karcagi Nagy Zoltán előadóművész magyar nótákkal, operettslágerekkel és tánczenei egyveleggel szórakoztatta a közönséget.

Az idősek napját az ENSZ határozata alapján ünneplik szerte a világban. Putnokon hagyományt szeretnének teremteni az időskorúak minden évben történő megünneplésével.

Átadták a XXI. század iskoláját Putnokon

Ünnepélyes keretek közt került átadásra Putnokon a Serényi László Általános iskola, mely ezután méltán viseli a XXI. század iskolája kitüntető címet. Markovicsné Demeter Edina köszöntőjét követően az intézmény diákjai színvonalas műsorral szórakoztatták a meghívott vendégeket.

A felújított iskolát Tállai András önkormányzati államtitkár és Tamás Barnabás Putnok város polgármestere, országgyűlési képviselő adta át rendeltetésének.

Az iskolafelújítás folytatása a múltnak és üzenet a jövőnek, jelentős és fontos szerepe van az életünkben az oktatásnak az iskola átadása hangzott el a rendezvényen.

A putnokiak büszkék lehetnek a XXI. század iskolájára, hiszen a színvonalas oktatás mellett, számos egyéb oktatást segítő programban is részt vehetnek a diákok, melyek nagyban elősegítik fejlődésüket.

A lengyel-magyar barátság jegyében, Nowy Zmigródba látogattak a putnoki diákok

A putnoki három iskola diákjai 2010. szeptember 11-én reggel 7 órakor vidáman indultak útnak Lengyelországba azzal a céllal, hogy további élményekkel gazdagítsák a lengyel-magyar barátságot, ami Putnok és Nowy Zmigród között már évekkel ezelőtt jött létre.

A delegációt a Péczeli József ÁMK, a Serényi László Általános Iskola és a Serényi Béla Gimnázium, Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium diákjai alkották, akiket több pedagógus is elkísért.

A lengyelek nagy szeretettel fogadták a magyar vendégeket. A tanulók már nagyon kíváncsian várták, hogy melyik családhoz kerülnek majd, ki lesz a „lengyel párjuk” és az első bemutatkozások után jó volt látni a leleményességüket, ahogyan a nyelvi nehézségeket leküzdötték.

Miután a diákok a lengyel családoknál, a pedagógusok pedig a szállásunkon berendezkedtek, a vendéglátók saját maguk készítette műsorra invitálták a putnokiakat, ami gazdag és sokszínű volt.

Este diszkóval kedveskedtek a helybeliek, amit szemmel láthatóan mind a magyar, mind a lengyel tanulók nagy lelkesedéssel fogadtak.

Másnap reggel Łańcut felé vette a csoport az irányt, ahol egy kastélyt nézhettek meg, ami igazán felejthetetlen volt. A sok élménytől feltöltődve indultak el Łańcutból Rzeszów felé, ahol lehetőségünk nyílt a település megismerésére, de volt idő a vásárlásra is.

A következő napon a vendéglátók egy játékos sportversenyt szerveztek, ahol a lengyel és magyar gyerekek együtt mérhették próbára tudásukat, ügyességüket, majd jókedvűen újra útra keltek, hogy megnézzék a Magurski Nemzeti Parkot.

Az utolsó Lengyelországban töltött nap a gyermekek számára a családokkal telt, a nevelők még egy kirándulást tettek a közeli kisvárosba, ahol különleges, természetes, egészségre jótékony hatású vizeket kóstolhattak meg.

A diákok könnyekkel a szemükben köszöntek el lengyel barátaiktól, a felnőtteket is baráti ölelésekkel engedték útjukra vendéglátóik. Hazafelé hosszasan mesélt mindenki az élményekről, felidézve a szép emlékeket.

Projekt záró rendezvény Tiszolcon

A Szlovákiai Tiszolcon került sor a „Kitárt kapuk kitárt kezek Kishontban és Gömörben„- című projekt záró rendezvényre. Az ünnepélyes programra a Városházán fogadták a vendégeket.

Tamás Barnabás polgármester, országgyűlési képviselő, valamint Peter Minac Tiszolc város polgármestere köszöntötte a nagy számban megjelenteket, majd a projekt értékelésére került sor.

Hangsúlyozták, az 1997-ben köttetett két város közti barátság, mai is töretlen, sőt, egyre erősödik.

Dr. Tanner János címzetes főjegyző, Katona Pál alpolgármester, valamint Markovicsné Demeter Edina is képviselte Putnok városát, valamint a négy Nyugdíjas Klub 50 tagja is részt vett a rendezvényen.

A Művelődési Házban kulturális műsorral folytatódott a délutáni esemény. Egy-egy rövid műsorral kedveskedtek a házigazdáknak a putnoki szépkorúak.

A Tiszolcon megrendezett rendezvény közös vacsorával, majd zenés táncos műsorral ért véget.

Diákok látogatása a putnoki polgármesteri hivatalban

A városvezetése nevében Tamás Barnabás polgármester fogadta és köszöntötte iskoláink diákjait a polgármesteri hivatal dísztermében.

Már hagyomány, hogy a putnoki polgármesteri hivatal minden évben meghívja és vendégül látja azokat a diákokat a városházán, akik valamilyen formában hozzájárulnak Putnok város jó hírnevéhez.

A három iskola meghívott diákjai a sport és kulturális versenyeken, rendezvényeken kimagasló teljesítményeikkel képviselik, képviselték településünket. Nemzeti ünnepeinken fellépéseikkel, előadásaikkal gazdagítják a városunkban megtartott eseményeket, mindig nagy sikerrel.

A városvezetése, egy-egy szelet tortával és üdítővel köszönte meg a diákok munkáját.

Szentmise a lengyel - magyar barátság jegyében

Nowy Zmigród és Putnok között a testvérvárosi kapcsolat 2003. decemberében jött létre.

Két éve a lengyel város küldöttei látogattak Putnokra a testvérvárosi kapcsolatok ápolására. A közelmúltban , Lengyelország adott otthont a közös ünneplésnek, ahol először került sor egyházi méltóságok részére a Pro Urbe díj átadására.

Kazimierz Górny, a Rzeszów-i egyházmegye püspökének meghívására dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta az ünnepi szentmisét. Putnok városát Tamás Barnabás polgármester, országgyűlési képviselő és felesége, valamint Cseh István kanonok képviselte.

Átadták a XXI. század óvodáját Bánrévén

Bánréve Község Önkormányzata XXI. századi óvodát alakított ki, épített át, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Program támogatásával, mely 2010. 09. 11-én került átadásra.

Az óvoda ünnepélyes átadásán részt vett Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Tamás Barnabás a 7. sz. választókerület országgyűlési képviselője, valamint Hajdu Gábor, Bánréve polgármestere.

Az államtitkár beszédében megköszönte a Bánrévén élő embereknek azt az összefogást, melyet a jégkár elszenvedését követően tanúsítottak a sérült házak mielőbbi helyreállításában. Elmondta továbbá, hogy látogatásának egyik nem titkolt célja, hogy támogatási forrásokat találjanak azoknak az itt élő embereknek, akik az ítéletidő miatt tető nélkül maradtak. Méltatta továbbá a XXI. század óvodájának felújítását, átalakítását, mely az igényesség mellett, gazdagon felszerelten szolgálja majd a bánrévei gyermekeket.

Tamás Barnabás és Hajdu Gábor ünnepi beszédét követően átvágták a szalagot, mely szimbolizálta az impozáns óvoda átadását.

A helyi óvodásokon kívül a szlovákiai testvérváros énekkara szórakoztatta a közönséget egy jól szervezett kulturális műsor keretein belül. A háziasszony szerepét Kujbus Mariann népművelő töltötte be, akinek a polgármester megköszönte a projektben és az évek során végzett kimagasló munkáját.

Bánréve önkormányzata 2008-ban nyújtott be pályázatot a több mint százéves épületben működő óvoda másik épületbe történő elhelyezésére. A projekt keretében a régi önkormányzati tulajdonú iskola épületének felújításával és bővítésével XXI. századi körülmények kerültek kialakításra. A teljesen akadálymentesített épület két csoportszobával, tornaszobával és egyéni fejlesztő szobával rendelkezik. A minőségi óvodai oktatás megteremtése érdekében korszerű bútorok, fejlesztőeszközök és játszótéri eszközök is beszerzésre kerültek.

A fejlesztéshez az önkormányzati önrészen kívül, mely a projekt 10%-a, az Európai Unió és a Magyar Állam összesen 127.798.842 Ft támogatást nyújtott.

A bányászokra emlékeztek Gömör kapujában, Putnokon

Már hagyománya van a Bányásznapi ünnepségnek, megemlékezésnek a volt bányászvárosban.

A több programból álló rendezvénysorozat délután a bányászszobornál vette kezdetét, ahol Tamás Barnabás országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, majd ezt követően az emlékezők a szobor talapzatán elhelyezték a kegyeletvirágait, koszorúit.

Az esemény a helyi temetőkertben elhelyezett bányászemlékműnél folytatódott, ahol Forray György az MVSZ Gömöri tagozatának elnöke méltatta a bányászok életét. Cseh István kanonok és Dérer Zsolt református lelkész, emlékeztető beszédet tartott a bányászok nehéz, de mégis példaértékű és társadalomépítő munkásságáról.

A városvezetése mellett itt is számtalan koszorú került elhelyezésre az emlékműnél.

A Záró rendezvényre a Bem József téri Bányász Művelődési házban került sor, ahol Tamás Barnabás ünnepi beszédét követően, Fónagy Istvánné a MOS Bizottság elnöke, vette át a szót.

Beszédében kiemelte a bányászok fontos szerepét, valamint beszélt a bányászat jelentőségéről. Az eseményen fellépett Kovács Matyúz Sándorné nótaénekes, valamint a Péczeli József ÁMK diákjai. Az estébe nyúló rendezvény a helyi színtársulat két jelenetével zárult.

60. Országos Bányásznap

A 60. bányásznap országos központi ünnepségét tartották Kazincbarcikán.

A hagyomány szerint minden kerek évfordulón a bányászok és a köztársasági elnök együtt ünnepelnek. Ez most is így volt, hiszen Schmitt Pál köztársasági elnök tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt, akit Tamás Barnabás a 7. számú választókerület országgyűlési képviselője fogadott.

Az ünneplők elsőként együtt énekelték el a Himnuszt.

Schmitt Pál köztársasági elnök köszöntőjében kifejtette: a bányászat napjainkban építési, energiaellátási feladatokat lát el, ezek pedig egy közösség életében örökre szóló feladatok.

Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntő beszédében kiemelte, hogy a bányászat és a bányászok munkája a történelem során folyamatosan átalakul, de mindig szükség volt és szükség lesz rá.

A bányásznap alkalmából kitüntetéseket vehettek át, összesen 57–en.

A bányásztársadalom és – szervezetek nevében – köszönetük és tiszteletük jeléül – a klasszikus bányászt ábrázoló bronz szobrot adományoztak a Magyar Köztársaság elnökének.

A 60. Bányásznapi rendezvény a Bányász himnusz meghallgatásával ért véget.

Putnok augusztus 20.-i ünnepi programja

Az ünnepség 15-órai kezdettel a katolikus és a református templomban, egy időben tartott szentmisével és istentisztelettel vette kezdetét, majd 16-órakor a Szent István szobornál folytatódott.

A Himnusz elhangzását követően a Serényi László általános iskola citerazenekara lépett fel. Ezt követően a Serényi téren a Szent István szobornál Tamás Barnabás polgármester, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, melyet koszorúzás követett.

A rendezvény a Városháza díszudvarán folytatódott, ahol Deme Soma szavalatát követően a helyi Nyugdíjas Nőklub a saját készítésű aratási koszorúját elhelyezte a városháza falán. A program részeként Cseh István kanonok megszentelte, Dérer Zsolt lelkész pedig megáldotta az új kenyeret. Katona Pál alpolgármester a régi idők kenyérsütési hagyományáról tartott ünnepi köszöntő beszédében, kiemelte a kenyér fontosságát a mindennapi életünkben, majd a méltatást követően átadásra kerültek a Putnok Város Közszolgálatáért kitüntetések és a polgármesteri dicséretek.

A takarékosság jegyében a Putnokon élő tehetségeké volt a főszerep augusztus 20-án.

A rendezvény a Péczeli József ÁMK, alkalomhoz illő diákműsorával és az Irodalmi és Daloskör fellépésével zárult, melyet a szépszámú közönség, szűnni nem akaró tapssal köszönt meg.

VI. Sajóvelezdi Falunap

2010 augusztus 14 . napján falunapot rendeztek a festői környezetben elterülő Sajóvelezden . A délutáni programsorozat Pál Katalin polgármester ünnepi beszédével vette kezdetét .

A Sajómenti Pihenő Parkban felállított színpadon ez alkalommal putnoki , velezdi és sajóivánkai amatőr csoportok , illetve előadók szórakoztatták a hatalmas hőség ellenére is szép számban összegyűlt közönséget .

Az énekes produkciók mellett a mókázás is helyet kapott a délután folyamán . Sajóivánka Színjátszó Társulata Szegény Pista című komédiájával csalt mosolyt az arcokra .

Az ünnepi programsorozat a Velezd Néptáncegyüttes színvonalas műsorával zárult .

1. Katolikus Bál

Első alkalommal került megrendezésre Putnokon a keresztény bál, mely a Péczeli József ÁMK Általános és Alapfokú Művészeti Iskola aulája adott otthont.

A Velezdi Néptánc együttes fergeteges műsorral kápráztatta el a közönséget.

Az eseményen Tamás Barnabás polgármester a város nevében köszöntötte Cseh István kanonok urat, aki a napokban töltötte be 60. életévét.

Az első keresztény bálon az Origo zenekar szolgáltatta zenét.

Éjfélkor tombola húzásra került sor.

Képes hírek a hét eseményeiről

2010. július 31-én, szombaton rendezték meg a Balogvölgyi Falvak V. Találkozóját.

Tamás Barnabás városunk polgármestere is meghívást kapott a határon túl megrendezett egész napos kulturális programsorozatra.

A szlovákiai Bátkán kívül, több, mint tíz település készült kulturális programokkal. A Putnoki Nyugdíjas Klubok tagjai fergeteges sikert arattak.

Tiszolcon a Nyári Szlovák-Magyar Sportnapok

2010. július 30-án került megrendezésre Tiszolcon a Nyári Szlovák-Magyar Sportnapok. Putnok és Tiszolc város közös pályazata (HUSK/0801/1.7.1/0029) keretében jött létre ez a rendezvény, "Kitárt kapuk, kitárt kezek Gömörben és Kishontban" fedőnévvel, Magyarország-Szlovákia Határon átnyúló Együttműködési Programja, 2007-2013.

Több sportágban is összemérték erejüket a rendezvényen részt vevő tiszolci és putnoki sportolók. Különböző korosztálybeli, férfi és női sportolók vettek részt a megmérettetésben.

A csapatok eredményeit az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

SportágPontGyőztes
Női foci11:5Putnok
Floor-ball3:10Tiszolc
Ifi foci8:9Tiszolc
Intézmény foci8:8döntetlen
Lábtenisz-döntetlen

A tenisz mérkőzéseket az eső miatt nem tudták befejezni, így eredmény nem született. Később vegyes röplabda csapatok játszottak, nők, férfiak, putnoki és tiszolci játékosok, de ezek a játékok már nem pontra mentek.

Képes hírek a hét eseményeiről

Tamás Barnabás a közbiztonságról tartott megbeszélést Doby Tamással a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensével, valamint Görömbei Zoltán putnoki rendőrőrs parancsnokával.

Jeddi József pénzügyi tanácsnokkal, beszélgettünk melynek témája a településünkön történt pályázatok megvalósítása volt.

Stábunk a járdaépítésről, valamint a járdák felújításáról készített riportfilmet Barnóczky Istvánnal a kommunális gondnokság igazgatójával.

Gömöri Nyár – Nyár esti muzsika

A Gömöri múzeum Díszudvarában gyűltek össze azok a vendégek, akik a komoly zenét kedvelik, szívesen hallgatják. A Tóth Ede Művelődési Ház szervezésének köszönhetően, Nyár esti muzsika-címmel, zenés estet kínáltak a fellépő művészek.

Bukovinszki Péterné, Bundzik Tímea zongora Bukovinszki Péter cselló Váradi Zoltán hegedűjátékát hallhatta a közönség.

A Nyár esti muzsika-című zenei műsor a Gömöri Nyár rendezvénysorozat egyik programja volt.

A Köztisztviselők Napját ünnepelték Putnokon

Az ünnepséget a városháza dísztermében, az ebéddel egybekötött munkaértekezletet a városháza díszudvarán tartották a gömöri kisvárosban, Putnokon.

A köztisztviselők ünnepségén péntek délelőtt a városháza dísztermében dr. Tanner János címzetes főjegyző, kisebb előadást tartott az elmúlt évben teljesített munkájuk elismeréseként a polgármesteri hivatal dolgozóinak. Beszédében kiemelten szólt arról az önzetlen munkavégzésről, amit teljesítményükkel produkáltak a szférában dolgozók.

A település jegyzője kérdésünkre elmondta, hogy a putnoki polgármesteri hivatal a gazdasági nehézségek ellenére jól és színvonalasan működik. A mindennapi munkavégzés megköveteli az ügyfelek iránt tanúsított türelmet, a lelkiismeretességet, valamint a pontos odafigyelést, valamint a megértést az ügyfelekkel szemben. Ezért mindenképpen köszönet jár az itt dolgozóknak.

Ezt követően Tamás Barnabás polgármester, országgyűlési képviselő köszönte meg a köztisztviselők munkáját, majd Köztisztviselő díjat adományozott Doma Zoltánnénak, aki a pénzügyi osztályon előadóként dolgozik, valamint Rácz Csaba gépkocsivezetőt és Lőrinczné Kovács Erika előadót, polgármesteri dicséretben részesítette.

A köztisztviselők napját 1997 óta ünneplik Magyarországon. 1992-ben ezen a napon lépett életbe a köztisztviselői törvény. Július 1-je 2001 óta munkaszüneti nap a köztisztviselők számára, ezért a hivatalok - a minisztériumok, közigazgatási intézmények, megyei önkormányzati, polgármesteri hivatalok, okmányirodák, valamint más, köztisztviselőket foglalkoztató intézmények nincsenek nyitva, esetenként, igény szerint ügyeletet tartanak.

„Putnoki Vigadalom”

Az esemény a Gömöri Nyár programkeretein belül került megrendezésre mely a hagyományőrzésre, valamint a térség népies szokásaira épült fel.

A helyszín a Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti iskola aulája volt. A nagy meleg ellenére a vártnál jóval nagyobb volt az érdeklődés.

Az esemény érdekessége, hogy a fellépőkön kívül, nagyon sokan népviseletbe érkeztek a rendezvényre.

Fónagy Istvánné az est háziasszonya az alkalomra készül gömöri ételeket, italokat kínálta a vendégeket.

A Velezdi Néptánc Együttes, Kovács M. Sándorné népdalai, valamint Bodnár Márta és Balogh Gergely humoros fabulái szereztek feledhetetlen perceket a nézőknek.

A Gömöri Múzeum munkatársai népies saját készítésű termékeiket kínálták olcsó pénzért a vigadalomban résztvevőknek.

A térség más településeiről is érkeztek szép számmal gyerekek, felnőttek egyaránt, akik elmondásuk szerint, jól érezték magukat.

Az éjszakába nyúló hagyományőrző rendezvényen, mindenki azzal táncolt, akivel akart és addig, amíg jó érezte magát.

Köztisztviselők ünnepeltek Kazincbarcikán

A Megyei Köztisztviselők napját ez évben, Kazincbarcikán a strandon rendezték meg.

Az eseményen Tamás Barnabás országgyűlési képviselő, Dr. Kovács János megyei főjegyző, valamint Szitka Péter Kazincbarcika polgármestere köszöntötte az ünneplőket.

A rendezvényen a köztisztviselők mellett, a települések polgármesterei, jegyzői is jelen voltak. Településünket Dr. Tanner János címzetes főjegyző képviselte.

A jó hangulatot fokozta a napsütéses idő, valamint a több zenekar, énekes által produkált nosztalgiabuli.

Putnokon a civilek Turul szobor emelését tervezik

"Vegyetek példát hazánk nagyjai és gazdagjai…és legyetek hű magyarok tettel, nem puszta szóval,áldozati készséggel"
Gróf Széchenyi István

PUTNOK Észak-Magyarország több, mint 7000 lakosú kisvárosa. (Interneten megtekinthető a www.putnok.hu)

Az itt élő emberek számára fontos identitásuk. A rendszerváltás lehetőséget teremtett a fejlődésre, hogy az itt élők kezükbe vegyék településük irányítását. A putnokiak élnek is ezzel a lehetőséggel. Számos civil szervezet alakult Putnokon, amelynek leghatékonyabb, legtöbb tagot számláló egyesülete a PUTNOK VÁROSÉRT EGYESÜLET.

E civil szervezet kezdeményezi a város főterén egy turul szobor felállítását Trianon 90. évfordulójára emlékezve.

Trianon sebe itt a szlovák határ szomszédságában különösen fájó, hiszen vármegyénket a diktátum kettészakította.. Gömör Vármegye települései közül 22 került Magyarországhoz, köztük egyedüli városként Putnok, a többi Szlovákia fennhatósága alatt áll.

A Turul madár jelképe szorosan összekapcsolódik történelmünkkel. Magyarságunk, nemzetünk megmaradásának szimbóluma volt és ma is az.

Az itt élők adakozásából a szobor várható költségének több, mint a felét már előteremtettük.

Kérjük Önök és ismerőseik támogatását is a még hiányzó kb. 2.500.000.- Ft. összegyűjtéséhez.

A Putnok Városért Egyesület elkülönített bankszámláján kezeljük az adományokat, aminek felhasználását Felügyelő Bizottság ellenőrzi.

A számla száma: OTP Putnok 11734183-20009207

A szobor egy kb. 3 m fesztávolságú, szárnyát kiterjesztő bronz kerecsensólymot ábrázol, melyet Kónya István művésztanár térítésmentesen készít el szülővárosa számára.

Amennyiben céljainkkal azonosulni tudnak, és lehetőségük van rá, kérjük támogassák elképzeléseinket.

Dr. Laczkovich Katalin sk.
Putnok Városért Egyesület Elnöke

Tamás Barnabás sk
PVE alapító tag, Putnok város polgármestere
Országgyűlési képviselő

Munkaértekezlet és dicséretek Putnokon

Putnok - Munkaértekezletet tartottak hétvégén, pénteken a Kommunális Gondnokság dolgozóinak Putnokon.

A munkaebéddel egybekötött értekezletet Barnóczky István a Városi Kommunális Gondnokság igazgatója nyitotta meg.

Ez alkalomból Virág Sánorné és Fazekas Mária kertészeket részesítette igazgatói dicséretben

Az értekezlet Tamás Barnabás országgyűlési képviselő Putnok város polgármesterének értékelésével folytatódott.

Polgármesteri dicséretben részesült, Kepecz Zsolt és Katona Pálné, akik munkavégzésükkel hozzájárultak a gömöri kisváros fejlődéséhez.

Egészségház átadás

Június 25-én került sor a felújított Putnoki Egészségház ünnepélyes átadására.

Dr. Csiba Gábor a B.A.Z. Megyei Kórház főigazgató főorvosa, az Észak Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos, valamint Tamás Barnabás polgármester, országgyűlési képviselő közösen vágták át a nemzeti színű szalagot, ünnepélyesen átadták a megújult intézményt.

Horánszky Árpád a VÁTI Nonprofit Kft Észak-Magyarországi Területi Iroda iroda vezetője a megvalósított projektről beszélt.

Tamás Barnabás városunk polgármestere, országgyűlési képviselő köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a projekt megvalósításában, valamint az intézmény összes dolgozójának.

Cseh István kanonok megszentelte és Dérer Zsolt lelkész megáldotta az intézményt.

Zsigrai Árpád vezetésével, bemutatót tartott a helyi thai-chi csapat.

Az ünnepség az intézmény bejárásával ért véget.

Múzeumok Éjszakája

Június 19-én - a "Múzeumok Éjszakája" c. rendezvény keretén belül - a Gömöri múzeum izgalmas programajánlattal várta az érdeklődőket.

Az eseményen fellépett, Putnok Város Női Kara.

Hegedűs Mária vizuális költő, pedagógus "KÉPKÖLTEMÉNYEK" válogatás az életműből, című kiállítását Fónagy Istvánné a MOS Bizottság elnöke nyitotta meg.

Az érdeklődők megtekinthették, Szűcs Kornél furulyatanár és Balogh Anita gitártanár műsorát.

A közönség soraiból többen, kreatív költői gyakorlatokon vettek részt.

A "KÖDKÖPENY" színtársulat két jelenetet adott elő, mely fokozta az éjszakába nyúló jó hangulatot.

Tiszolci Városnapok június 16 - 20

A 16. alkalommal megrendezésre kerülő Tiszolci Városnapok nyitóünnepségére a település művelődési központjában került sor . Az összejövetelen megemlékeztek az önkormányzati rendszer megalakulásának 20. évfordulójáról.

A színvonalas gálaest résztvevőit illetve vendégeit a rendezvényt követően egy állófogadásra invitálták, ahol ízelítőt kaphattak a szlovák konyha remekeiből valamint a tiszolci vendégszeretetből.

Másnap 18 - án a tiszolci művelődési központ előtti utcában folytatódott a programsorozat, ahol különféle zenés és táncos produkciókkal örvendeztették meg a kíváncsiskodókat .

A bemutató után a vadászati és idegenforgalmi kiállítás megnyitója következett . Putnok részéről Dobos Józsefné aljegyző asszony üdvözölte az egybegyűlteket.

A vadászati kiállítást melyen Alsó - Gömöri Nagyvadas Vadásztársaság is bemutatkozott a kisváros művelődési központjában alakították ki .

A vadászati kiállítás szomszédságában egy idegenforgalmi kiállítást is berendeztek.

A rendezvény harmadik napja a tiszolci és a putnoki diákönkormányzatok konferenciájával zárult .

Mercsei Mulatság

Az Érsek udvarban és a focipályán zajló mulatság számos tartalmas programot sorakoztatott fel. A két nap folyamán a látogatók megismerkedhettek a fafaragással , a kovács mesterséggel , a korongozással , belekóstolhattak a falusi ízekbe , életmód előadást hallgathattak , valamint lovasbemutatón és amatőr rock koncerten is részt vehettek .

Pedagógus és Semmelweis nap

2010 június 11-én Pedagógus és Semmelweis napot rendeztek a Péczeli József ÁMK Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában.

A nevezetes alkalom ünnepi beszédét településünk polgármestere Tamás Barnabás mondta el.

A beszéd után a Pedagógus és Semmelweis napi díjak átadása következett.

Emléknappá nyilvánította Trianont az újonnan felálló Orbán kormány!

Putnok városvezetése, valamint az MVSZ Gömöri Tagozata ünnepi megemlékezést tartott a Serényi László téren az I. világháborús emlékművénél Trianonról.

Az eseményen Forray György a tagozat elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd a két helyi tiszteletes, Cseh István kanonok és Dérer Zsolt lelkész mondott beszédet Trianon 90- éves évfordulója alkalmából.

Koszorúzás:
Az esemény koszorúzással zárult. A városvezetése mellett a civilszervezetek megkoszorúzták az első világháborús emlékművet.

A Péczeli József ÁMK - ban került sor a Gömöri Nyár megnyitó ünnepségére

A vendégeket köszöntötte és az eseményt, Deczkiné Horváth Ilona igazgatóhelyettes nyitotta meg.

A komolyzenei koncert mellett a programban fellépett Matyúz Sándorné nótaénekes,valamint az Irodalmi és Dalos Kör vegyes kara.

Az eseményhez kapcsolódott a Péczeli József ÁMK által meghirdetett Népi és Honismereti pályázatának díjátadása.

Orbán Viktor Ózdon tartott Nemzeti konzultációt

Orbán Viktor leendő miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti konzultáció-sorozat keddi első állomása Ózd volt, amelyen a közrend és a közbiztonság témája volt a napirend.

A jelenlegi jogszabályok módosításának, szigorúbb büntetések bevezetésének és a rendőrség megerősítésének szükségességéről, fontosságáról beszéltek Ózdon a felszólalók.

Az országban a „rend a fejlődés záloga" - emelte ki beszédében Pintér Sándor leendő belügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy a rend megteremtéséhez hosszú idő kell, és össze kell fogni hozzá, mely a közös akarat nélkül nem valósulhat meg.

Tamás Barnabás Putnok város polgármestere, a Fidesz-KDNP frissen megválasztott 7. sz. választókörzet országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy ebben a térségben nagyon sok a munkanélküli, a lakosságnak egyre nagyobb hányada él szociális segélyből.

Vannak olyan emberek, akik a segélyt bűnözéssel szerzett javakkal egészítik ki - mondta, majd hozzáfűzte: a negatív gazdasági tendenciák egyre inkább a közbiztonság romlásához is hozzájárulnak. A tisztességes embereket leginkább irritálja, hogy ipari méreteket öltöttek a fa- és fémlopások, a bolti és terménylopások, a lakás- és üzletbetörések, egyre több a fiatalkorú és gyermekkorú elkövető. Felvetette továbbá: szükség lehet a büntethetőség korhatárának leszállítására a mostani 14 évről, és legfőképpen az, hogy a törvények a tisztességes embereket védjék, és legyen a törvényeknek elrettentő hatásuk a bűnözőkre.

Elmondta továbbá: - kellő törvényi hátteret kell biztosítani a rendőröknek, kemény rendőrségre van szükség, és szigorúbb büntetésekre.

Balogh István, az ózdi kisebbségi önkormányzat képviselője azt mondta, hogy kevés szó esik a rendőri túlkapásokról, a korrupcióról, annál több a cigánybűnözésről, pedig cigánybűnözés nincs, csak bűnözés. Több roma származású rendőrre lenne szükség, és nem romaellenes rendőrökre - jelentette ki.

Demeter Zoltán, Bánhorváti polgármestere, a sajószentpéteri központ újonnan megválasztott Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője azt fejtegette, hogy a térségben nőtt az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. A biztonságérzet növelésére van szükség, az emberek nem érzik biztonságban magukat, miközben a bűnözők "élnek mint Marci Hevesen, röhögnek markukba", mert csupán csekély mértékben büntetik meg őket, már ha rendőrkézre kerülnek - értékelte.

A rendőrségnek több jogosítványra lenne szüksége, valamint több rendőrt kellene a közterületekre vezényelni - jelentette ki.

Vereczkei Csaba, Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitánya így fogalmazott: „a megye rendőrsége évek óta az országos átlag fölött teljesít, ennek ellenére nagyon sokan, nagyon helytelenül ítélik meg a rendőri munkát."

Beszámolt többek közt arról, hogy a közelmúltban levelet írt a megye valamennyi polgármesterének, akiknek a visszajelzéseiből az derült ki, hogy az embereket leginkább a csendháborítás, az éjszakai randalírozás, a közterületen való csoportosulás, az éjszakai garázdaságok, rongálások irritálják, miként a termény- és falopások, a közlekedés biztonságát veszélytetők, és azok a bűnelkövetők, akik időskorúakat rabolnak ki, támadnak meg. A főkapitány szerint a rendőri létszám növelésével párhuzamosan szükség lenne a jogszabályok megváltoztatására.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a nemzeti konzultáció sorozat első állomásán, összegezte a közbiztonságról elhangzottakat és a tervezett feladatokat. Minden felszólalónak kielégítő választ adott a felvetett problémákkal kapcsolatosan. Az emberek az elmúlt időszak ellen szavaztak fogalmazott: az emberek ezért adtak egyetlen párt kezébe ekkora felhatalmazást. A megdöntött rendszer - amelyet "most magunk mögött hagytunk" - a múlt idő egyik legfontosabb jellemzője az volt, hogy nem voltak olyan események, mint a mai - fűzte hozzá. Az elmúlt nyolc esztendőben a hatalmi elit azt gondolta, következmény nélkül visszaélhet hatalmával és ez hozzájárult a közrend, illetve a közbiztonság felbomlásához.

Második tényezőként kiemelte: az elmúlt időszakban vidékellenes kormányzás történt Magyarországon, a vidéken élő emberek úgy érezték, az ország, a kormány lemondott róluk, nem törődött velük. "Ennek meg is lettek a politikai következményei, amit látunk a mostani parlament összetételén" - fogalmazott Orbán Viktor. Most arra kell összpontosítani, hogy nagyon rövid időn belül eredményeket érjünk el. Ez a következő parlament és kormány hitelességének kérdése, ezért tettem olyan vállalásokat korábban mondta, hogy a kormány megalakulása után két héttel az embereknek érezni kell a változást.

"A nehéz, de egyszerű feladat a következő: először is a törvények tekintélyét helyre kell állítani" - összegezte, hozzátéve, hogy nincs kis ügy vagy nagy ügy, törvénysértés van, és a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak felfelé és lefelé egyaránt.

Pintér Sándor és a létrehozandó Belügyminisztérium kapcsolatban elmondta: nem népszerűnek kell lennie a tárcának és vezetőjének, hanem eredményesnek. Pintér egy olyan tapasztalt szakember, aki úgy ismeri ezt a területet akár a saját tenyerét.

Külön kiemelte: - mindenhol, minden településen lesz rendőr, lesz körzeti megbízott, és helyreállítják azokat az intézményeket, amelyek a megfelelő közrendhez és közbiztonsághoz szükségesek.

Gömör-Expo 2010 eseményei

A Gömör Expo 2010 eseményei

2010. április 30 - május 2 - án Putnokon megrendezésre került a XII. Gömör Expo Szlovák-Magyar Kiállítás és Vásár.

A már nemzetközivé vált rendezvényt Dr. Ódor Ferenc a Borsod Abaúj - Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg.

A kiállítókat értékes díjakkal jutalmazták


Már az első napon nagy volt az érdeklődés a rendezvények iránt

A meghívott előadók színes műsorszámokkal szórakoztatták a közönséget


Az expo elsősorban a Sajó-Rima Eurorégió gazdaságösztönzését és piacfejlesztését szolgálja.

Gömör-Expo 2010 eseményei

A Gömör Expo 2010 eseményei

2010. április 30 - május 2 - án Putnokon megrendezésre került a XII. Gömör Expo Szlovák-Magyar Kiállítás és Vásár.

A már nemzetközivé vált rendezvényt Dr. Ódor Ferenc a Borsod Abaúj - Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg.

A kiállítókat értékes díjakkal jutalmazták


Már az első napon nagy volt az érdeklődés a rendezvények iránt

Brazil karneváli szamba és capoeira show

Irigy Hónaljmirigy

Eredményhirdetések, díjátadások

Putnokiak Pódiuma

NEMZETKÖZI GÖMÖRI VADÁSZNAP

2010 május 1 - én a XII. Gömör Expo égisze alatt Nemzetközi Gömöri Vadásznapot tartottak Putnokon . A magyar - szlovák kapcsolatok fejlesztésére nagy hangsúlyt fektető rendezvény a Sajó - Rima Eurorégió Vadász Tagozata , a Gömöri Tájegység vadgazdálkodói , az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa , a Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei Vadászkamara és Vadászszövetség összefogásának eredményeként jött létre . A vadásznap alkalmával a szervezők egész nap tartalmas és változatos programokkal várták az érdeklődőket .A Hubertus Ökumenikus Istentiszteletet és az ünnepélyes megnyitót követően volt vadász kutya , lovas solymász bemutató , vadászati , díszmadár és hüllő kiállítás valamint sor került többek között az Európai Borlovagrend bemutatkozására és az elengedhetetlen vadétel főzőversenyre is.

Avatási ünnepség a katolikus templomban

Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Egri Bikavér Legátusa és a Kazincbarcikai Lovagi Szék avatási valamint előléptetési ünnepséget tartott Putnokon a római katolikus templomban . Az ünnepélyes szertartásra április 30.-án a XII. Gömör Expo keretén belül került sor.

A 2010.évi Országgyűlési Képviselő Választás 2.fordulója

Tájékoztató adatok BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN megye 07 .számú egyéni választókerületi eredményéről (Kazincbarcika)
A szavazókörök 98,18 %-ának adatai alapján.
1. Tamás BarnabásFIDESZ - KDNP8016 szavazat43,22 %
2. Szitka PéterMSZP5737 szavazat30,93 %
3. Endrésik ZsoltJobbik4795 szavazat25,85 %

Konferencia a vegyipari képzésről

2010 április 20 - án " A vegyipari szakképzés jövője " címmel konferenciát tartottak az Irinyi János Szakközépiskolában . Az összejövetel a Sajó-menti TISZK infrastrukturális fejlesztése projekt részeként került lebonyolításra .

Szabóné Bánfalvi Marianna a BorsodChem Zrt. Szolgáltatási Főosztályának vezetője a vegyészképzés és a BorsodChem kapcsolatáról tartott előadást az érdeklődők számára .

A műveleti labor vegyipari szakképzésben betöltött szerepéről Kalácska János a labor vezetője szólt néhány szót.

VÁLASZTÁS 2010 - Putnok

Serényi ünnepség

Ünnepséget‭ ‬tartottak a Serényi László Általános Iskola névadójának tiszteletére‭ ‬.‭ ‬A nagyszabású rendezvényre‭ ‬2010‭ ‬április‭ ‬9‭ ‬-én került sor‭ ‬.

Az emléknap keretén belül műveltségi vetélkedőt és mesemondó versenyt is tartottak .

Természetesen a sportolni vágyókra is gondoltak a nap folyamán .

A rendezvény igényes táncprodukciókkal valamint díjkiosztásokkal zárult.

A putnoki Nő Klub Tavasznyitó bált rendezett

A Bányász művelődési ház színháztermében a helyi klubosok egy rövid zenés-táncos kulturális blokkal kedveskedtek a meghívott vendégeknek.

A bánréveiek először kapcsolódtak be a több klub rendszerű rendezvényekbe, ahol elmondásuk szerint kifejezetten jól érezték magukat.

A Tavasznyitó bálon az élőzene kifejezetten jó hangulatot teremtett a táncolni szeretők körében.

Sajó-völgyi hagyományok

A putnoki városi nyugdíjas egyesület Sajó-völgyi Hagyományok címmel, 15 település részére rendezett térségi kiállítással egybekötött zenés - táncos műsort.

Az eseményen résztvevőket Tamás Barnabás Putnok város polgármestere köszöntötte.

A színvonalas eseményt a Péczeli József általános iskolában rendezték, ahol a községek bemutatkozására is lehetőség nyílt.

Sajtófogadás

Sajtónapi fogadást rendezett a Cirkont Hulladékgazdálkodási ZRt. és az ÉHG Északmagyarországi Hulladékgazdálkodási ZRt. 2010. március 22-én . A média munkatársai számára tartott összejövetelre Miskolcon a Dolce Vita Étteremben került sor.

Nevelőszülők Bálja

Jótékonysági bált tartottak 2010 . március 19 - én a Péczeli József ÁMK aulájában. A rendezvényt a B-A-Z Megyei Gyermekvédelmi Központ és az Ózdi Nevelőszülők Klubja szervezte.

Március 15. Ünnepség Putnokon

Szentmisével és istentisztelettel vette kezdetét településünkön a március 15.-ei ünnepség. A himnusz elhangzását követően a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat, valamint a Serényi László Általános Iskola ünnepi bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők.

A kulturális műsort követően elhangozott Tamás Barnabás Putnok város polgármesterének ünnepi beszéde:

Majd az "ÜZENET" című ünnepi műsort tekinthették meg az érdeklődők.

A városvezetése, és a civilszervezetek mellett a pártok is megkoszorúzták a Petőfi Sándor forradalmi költőnk szobrát.

Az egész délelőttöt felölelő eseménysorozat zárásaként megkoszorúzták a helyi temetőkertben Kálniczky Endre sírját, ahol Katona Pál alpolgármester mondott beszédet.

Ünnepi közgyűlés Szerencsen

Megemlékezés az 1848 - as emlékműnél

Ünnepi közgyűlés a Rákóczi - vár színháztermében

Az ünnepi beszédet Balog Zoltán országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Emberi jogi , kisebbségi, civil - és vallásügyi bizottságának elnöke mondta el.

A Bocskai István Gimnázium diákjainak műsora

" A VÍZ XXI . SZÁZAD ARANYA "

Szakmai konferenciát rendezett az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. A 2010. március 11- én tartott összejövetelen többek között a cég küldetéséről , jövőképéről és stratégiájáról volt szó.

" Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga vagy az élet. "

(Saint-Exupéry)


Rabvágás Sajónémetiben

Az egész falu megmozdult azon a télbúcsúztató rendezvényen, melyre a hétvégén került sor. Eltemették a telet a közeli Sajónémetiben.

A rabvágás egy bűnbak üldöző szokás, melyet a lelkes falusi emberek színjátszás formájában ismertettek meg a nagyszámú közönséggel.

A térségből, sokan ellátogattak a községbe, városunkat Tamás Barnabás és felesége is képviselte.

A busó járáshoz hasonló jelentőségű télbúcsúztató rendezvény egyedülálló, kizárólag erre a térségre jellemző.

Farsang a Péczeli ÁMK-ban

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is nagy volt az érdeklődés a putnoki Foglalkoztató Rehabilitációs Intézmény és Fogyatékosok Otthonának farsangi karneválján. A helyszín ismét a Bányász Művelődési Ház volt.

Utazás a föld körül-címmel számos ország kultúrájából adtak képet a vendégeknek az ellátottak, valamint az otthon munkatársai. A táncok a dalok a népviselet s persze a képzelet segítségével mutatták be Japánt, Spanyolországot, az indiánok földjét, de nem maradt ki a programból a bűvészkedés, és egy-egy nagy sikerű musical részlet bemutatása sem.

Hallhatott a vendégsereg a Muzsika hangja a Kabaré az Őrült nők ketrece-című musicalekből, de vastapsot kapott a gospel kórus is, valamint a táncosok, akik latin amerikai verseny tánccal a cha-cha chával léptek a színpadra.

Testvértelepülések konferenciája

Testvértelepülési kapcsolatokban rejlő lehetőségekről szóló konferenciát tartottak 2010. február 24-én Putnokon a Városháza Dísztermében . A rendezvényen a Sajó - Rima Eurorégióbeli települések polgármesterei mellett , magyar és szlovák fiatalok küldöttségei is jelen voltak .Az összejövetel középpontjában a határon átívelő partnerség építése illetve fejlesztése állt.

Turulmadár - Putnok Városért Egyesület

Aki adományával támogatni szeretné a turul szobor létrejöttét, az az alábbi elkülönített OTP számlára fizetheti be felajánlásait:
11734183 - 20009207

P.V.E. BÁL

Idén február 13 - án tartották meg a Putnok Városért Egyesület jótékonysági bálját . A vendégeket az est háziasszonya Markovicsné Demeter Edina köszöntötte.

Az alkalom ünnepélyességét fokozta a Kónya István mûvésztanár által készített P.V.E. rövidfilm is , melynek megtekintését követõen Dr . Laczkovich Katalin valamint Tamás Barnabás szólt a bálozókhoz.

Az idei jótékonysági rendezvény bevételeit a tervek szerint egy turul szobor elkészítésére fogják fordítani .A nemes cél érdekében néhányan már a bált megelõzõen megtették felajánlásaikat , illetve megfogalmaztak egy közös nyilatkozatot.

Az adományozók között volt többek között Tamás Barnabás és felesége Tamásné Tuza Gabriella 500 ezer forinttal , a P.V.E. színeiben indult frakciócsoport 135 ezer forinttal , a Francia Magyar Baráti kör 100 ezer forinttal , Putnok Város Nyugdíjas egyesülete 30 ezer forinttal valamint Dr.Ináncsi Miklós aki a szobor elkészítési költségének a 10 % -át ajánlotta fel .

Az est elsõ produkciója egy hagyományoktól eltérõ nyitó tánc volt , mely pillanatok alatt remek hangulatot teremtett az aulában.

Természetesen a rendezvényen nemcsak a riói jelmezbe bújt lányok mutathatták be tánctudásukat , hanem a mulatságra érkezõ vendégek is akik rövid idõ alatt betöltötték a táncteret.

A mozgásban megfáradt pároknak persze nemcsak a szórakoztatásuk hanem a jóllakottságuk is biztosítva volt.

Az est színvonalas programsorozatát tehetséges fiatalok által elõadott népszerû musical részletekkel is színesítették.

Fél tizenegykor került sor a szintén hagyománynak számító illetve elmaradhatatlan bál szépe verseny eredményhirdetésére. A második udvarhölgy Rédai Nikolett , az elsõ udvarhölgy Majtényi Eszter , a bálkirálynõ pedig Galambosi Réka lett.

A 2010. évi városi bál sztárzenekara a nagy múltú Dolly Roll volt akik nosztalgikus slágereikkel tovább fokozták a buli hangulatát.

Aki adományával támogatni szeretné a turul szobor létrejöttét, az az alábbi elkülönített OTP számlára fizetheti be felajánlásait:
11734183 - 20009207

A Serényi Béla Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközép iskolában, ismét megrendezték a Tompa Mihály szavalóversenyt.

Ünnepélyes keretek közt került megrendezésre a Tompa Mihály Szavaló verseny.

A résztvevőket Magyar András az intézmény vezetője köszöntötte.

Ezt követően Tamás Barnabás Putnok város polgármestere megnyitotta a rendezvényt.

Tájékoztató A 2010 - es költségvetésről

Az intézmények vezetőinek, dolgozóinak tartott beszámolót Tamás Barnabás Putnok város polgármestere a 2010 - es év költségvetéséről.

Beszédében kiemelten kezelte a közszférában dolgozók nehéz helyzetét. Elmondta továbbá, hogy a városvezetés célja a munkahelyek teremtése és megtartása 2010 - ben is.

Putnok - Ülésezett az Idősek Tanácsa

Hétvégén - Pénteken ülésezett Putnokon az Idősek Tanácsa. A helyszín a városháza díszterme volt, ahol a fő téma, az ez évi költségvetés volt, melynek előadója Tamás Barnabás polgármester volt.

A városvezetése nem számított ekkora érdeklődésre. Két termet is össze kellett nyitni ahhoz, hogy elférjenek a vendégek.

A rendezvényre érkezőket Tamás Barnabás Putnok város polgármestere köszöntötte a képviselő testület nevében. Beszámolójában kiemelten kezelte a 2010-es év költségvetésének tervezetét, valamint kitért a már eddig megvalósult és a jövőben megvalósítandó tervekre.

Tanulmányi verseny

Díjkiosztó ünnepségét tartották a Péczeli József Általános Alapfokú Művészeti iskolában.

A Péczelisek minden évben megrendezik az alsó tagozatosok számára azt a Kis Tudós versenyt, amelyben a diákok több tantárgyból is összemérhetik tudásukat.

Az értékes díjak közt az érmek mellett, szép könyvek és egyéb ajándéktárgyak találtak gazdára.

A Magyar Kultúra Napjára emlékeztek 2010.január 22-én Putnokon

Ez alkalomból Kölcsey Ferenc alkotásaiból kerültek felolvasásra versek és írások.

A rendezvényhez kapcsolódott Puska Veronika író Lamast öröksége című kötetének könyvbemutatója.

A kötetet Tamás Barnabás városunk polgármestere mutatta be a nagyközönségnek.

Putnok város tanácskozótermében került megrendezésre a Putnok és Térsége Társulás soros ülésére.

A napirendi pontok közt jelentős szerepe volt a központi orvosi ügyelet 2010.évi működésének költségvetése.

Tamás Barnabás a település polgármestere köszöntötte a polgármestereket, képviselőket.

A térség előjárói továbbra is bíznak a sikeres együttműködésben, és mindenképpen jónak tartják a társulás közös munkakapcsolatát.

Jegyzői konferencia Putnokon

Településünkön rendezték meg a már hagyománynak számító térségi jegyzői értekezletet. Az eseményen Dr. Tanner János címzetes főjegyző köszöntötte a meghívott vendégeket:

Meghívott előadó volt Győrffi Dezső egyetemi adjunktus. A szakmai továbbképzésen a jegyzők mellett pénzügyi szakemberek is részt vettek.

Soros ülését tartotta az MVSZ Gömöri Tagozata

Az esemény meghívott vendége volt Tamás Barnabás Putnok város polgármestere, aki beszédében elmondta, hogy a Putnok Városért Egyesület tervezi egy újabb köztéri alkotást elhelyezését a Serényi téri országzászlónál.

A rendezvényen részt vett Kónya István művésztanár, aki bemutatta a főtéri szoborparkba tervezett Turul madár kicsinyített változatát.

Az MVSZ Gömöri tagozata, mint civilszervezet támogatja a Putnok Városért Egyesület kezdeményezését.