2009 fontosabb eseményei

Karácsonyi ajándék a nagycsaládosoknak

Az Európai Borlovagrend Egri Bikavér Legátusának Kazincbarcikai Széke, a karácsonyi ünnepek alkalmából ajándékokat adott át a nagycsaládosoknak.

Eseményen Tamás Barnabás, Negrutz Ágoston a borlovagrend tagjai és Bereczki Miklós bortanácsos köszöntötték a résztvevőket, majd átadták az ajándékokat.

Ajándék

Ajándék címmel karácsonyi meglepetés műsort tartottak december 20 - án településünk református templomában . A Péczeli ÁMK szervezésében lebonyolított rendezvényen városunk általános iskolásai mellet többek között szerepelt még az összeállításban Elek Tamás , a Nefelejcs daloskör , Váradi Zoltán hegedűművész és Gere Tünde . Az Istentiszteletet és az ünnepi köszöntőt Dérer Zsolt lelkész tartotta.

A szép korúakra emlékezett a város vezetése Putnokon

Ismételten megrendezésre került az idősek karácsonya, a Péczeli József ÁMK aulájában.

Az esemény résztvevőit Tamás Barnabás Putnok Város polgármestere köszöntötte. Ebből az alkalomból a Szlovákiai testvérvárosból, Tiszolcról is érkeztek vendégek. Az eseménnyel együtt ünnepelték a két város 10 éves testvérvárosi kapcsolatát is.

Kifejezetten az évforduló alkalmára, Kónya István művésztanár üvegképeket készített, mely a két város gyümölcsöző kapcsolatát szimbolizálja.

A jó hangulatú eseményen az idősek jól érezték magukat, a megkérdezettek kérdésünkre elmondták, "fontos számukra, hogy a városvezetése nem feledkezik meg róluk a gazdasági nehézségek ellenére sem."

40 éves a Foglalkoztató Rehabilitációs Intézmény és Fogyatékosok Otthona

40 éves lett a Foglalkoztató Rehabilitációs Intézmény és Fogyatékosok Otthona, december 10-én. Ezt a rendhagyó alkalmat, méltóan ünnepelték meg az otthon lakói, dolgozói, valamint a meghívott vendégek. Dr. Ódor Ferenc, a BAZ megyei Közgyűlés elnöke beszédében kiemelte a megyei és a putnoki önkormányzat jó kapcsolatát. Tamás Barnabás, nemcsak mint polgármester volt jelen a születésnapi rendezvényen, hanem mint a BAZ Megyei Közgyűlés Szociális és Gyermekvédelmi Bizottságának Elnöke is.

Az intézmény elmúlt 40 évét foglalta össze ünnepi köszöntőjében. Ajándékkal köszöntötték Cinege Lőrincet, az otthon legrégebbi lakóját, valamint Lőrincz Gyulánét, az intézmény dolgozóját. A lakók kulturális műsorral készültek e jeles alkalomra, majd állófogadásra került sor, ahol pohárköszöntőt mondott Dr. Kovács János, a BAZ megyei közgyűlés főjegyzője. A születésnapi torta felszegését követően, a vendégek intézménylátogatáson vettek részt.

Mikulás

Az elmúlt hét végén számos intézményt látogatott meg a városi Mikulás. Ajándékosztó körútját a Polgármesteri hivatalban kezdte meg, majd a Tompa uti, illetve a Móricz uti óvoda apróságainak osztotta ki a csomagokat, akik énekekkel, versekkel köszönték meg az ajándékokat. A Péczeli József ÁMK Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai az aulában vették át a csomagokat.

A Városi Kommunális Gondnoksághoz betért a nagy szakállú, majd az Idősek Otthonának lakóit is köszöntötte, akik nagy örömmel fogadták. A Serényi László Általános Iskolában a Télapó minden osztályt meglátogatott, így lepte meg őket a várva-várt meglepetéssel.

Dérer Zsolt Könyvbemutatója Miskolcon

December 1-jén Dérer Zsolt putnoki lelkipásztor könyvbemutatóját tartották Miskolcon a Géniusz Könyváruházban du. 14 órától.

A bemutatón beszédet mondott Gazda István a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye esperese. A könyvet méltatta és bemutatta, Dr. Ódor Ferenc a megyei közgyűlés elnöke.

Az eseményen jelen volt a putnoki református gyülekezet képviselőtestülete, valamint Tamás Barnabás Putnok város polgármestere.

Karácsonyi ajándék a nagycsaládosoknak

Az Európai Borlovagrend Egri Bikavér Legátusának Kazincbarcikai Széke, a karácsonyi ünnepek alkalmából ajándékokat adott át a nagycsaládosoknak.

Eseményen Tamás Barnabás, Negrutz Ágoston a borlovagrend tagjai és Bereczki Miklós bortanácsos köszöntötték a résztvevőket, majd átadták az ajándékokat.

Környezeti tudatosság a fenntartható jövõért

"Környezeti tudatosság a fenntartható jövõért" címmel 2009. december 1-én konferenciát rendeztek városunkban . A Sajó - menti Szakképzés - szervezési Társulás rendezvényének a Serényi Béla Gimnázium és Mezõgazdasági Szakközépiskola Díszterme adott otthont.

Vasúti Tour de Hongrie

November 24-én indult útjára a Tour de Hongrie vasúti maraton, melynek Putnok is állomása volt. A civil kezdeményezést a Magyar Közlekedési Klub is támogatta, melynek célja nemcsak a regionális vasút közlekedés problémáira, az elhanyagolt vidéki hálózatra felhívni a figyelmet, hanem főleg arra, hogy másképp is lehetne: nem bezárni a vasúti szárnyvonalakat, hanem utasbarát menetrenddel, a pályahálózat felújításával, korszerű vonatszerelvényekkel, tehát más közlekedés politikával megtartani a vonalakat.

50 éves a Tompa Mihály Emlékbizottság

A Tompa Mihály Emlékbizottság megalakulásának 50. és a Holló László Galéria 15. évfordulója alkalmából konferenciát tartottak Putnokon a Serényi Béla Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola dísztermében. Az esemény Trieber Júlia előadásában Tompa Mihály,Tornácomon című versével vette kezdetét.

Az eseményen Tamás Barnabás Putnok város polgármestere mondott köszöntőt.

É. Kovács László, a Tompa Mihály Emlékbizottság alapítója, visszatekintés címmel előadást tartott az elmúlt 50 év munkájáról.

Nagy Ákos a szlovákiai Gömöri Református Egyházmegye esperese, a költő, pap életútjáról tartott előadást. Pocsai Ferenc református lelkész a Zempléni Egyházmegye tanácsbírája Makkoshotykáról érkezett. Ő Tompáról, mint lelkipásztorról tartott értékelést.

A színvonalas rendezvény tetőpontja volt a Pro Gömör, Gömörért díj átadása, melyet ez alkalomból, Dr. Lenkey István professzor érdemelt ki. Az elismerést maga az alapító,Dr. Ujváry Zoltán professzor adta át a kitüntetettnek. Majd átadásra kerültek a Tompa Mihály emléklapok és emlékplakettek.

Nyugdíjas közgyűlés

November 18 -án 16 órai kezdettel közgyűlést tartott a Putnok Városi Nyugdíjas Egyesület . A hagyományokhoz híven az összejövetelen településünk mind a négy szép korúakat összefogó klubja beszámolt az idei programjairól illetve az elért eredményeiről.

Kettős évforduló egy napon

A Putnok Városi Televízió 15 , a Gömöri Hírmondó pedig megalakulásának 20 évfordulóját ünnepelte november 13 - án pénteken a Tóth Ede Művelődési Házban . A rendezvényen a hozzászólók visszatekintettek az elmúlt évekre illetve értékelték a helyi média elért eredményeit.

Sajtótájékoztatón tiltakoztak az érintett polgármesterek a Szilvásvárad - Putnok 87/B vasúti szárnyvonal megszüntetése ellen

Az Eger–Putnok-vonal a MÁV Magyarország egyik legromantikusabb hegyvidéki vasútja, alagutakkal, hidakkal övezett szerpentinekkel, szinte méltósággal fut végig a festői szépségű tájon.

A szárnyvonal megőrzése érdekében tartottak sajtótájékoztatót Putnokon a városháza dísztermében:

A vasútvonal menti községek mellett élő polgármesterek sem értenek egyet a vonal megszüntetésével, ezért levélben tiltakoztak a közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszternél.

Méltósággal emlékeztek Putnokon 1956. október 23.–ra

Az ünnepi program délelőtt 8.30-kor a városháza dísztermében kezdődött, ahol a képviselő testület nevében, Tamás Barnabás Putnok város polgármestere átadta a Pro Urbe,azaz a Putnok Városért Plakett kitüntetéseket. Ebben az évben Jeddi József tanácsnok, Kónya István művésztanár és Dr. Murtada Abdel Majed érdemelték ki a település egyik legnagyobb elismerését.

10 órakor Ünnepi Istentisztelettel folytatódott a rendezvény a református templomban, ahol a helyi színtársulat előadásában felidézte a forradalmi eseményeket.

11 órai kezdettel a helyi civilszervezetek és a pártok képviselői elhelyezték a kegyelet virágait, koszorúit az 1956-os forradalmárok tiszteletére állított kopjafánál, ahol Tamás Barnabás polgármester mondott ünnepi beszédet.

11.30-kor került átadásra a Szakállas farkas legendája emlékére készült szobor és ivókút, melyet Kónya István szobrászművész készített el, Putnok Városért Egyesület támogatásával.

1956-os ünnepi rendezvénysorozat a Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti iskolások emlékműsorával zárult.

Fotó és szöveg: Tamás István

Szüreti Bál a Bányász Művelődési Házban

Szüreti mulatságot tartott október 17 -én 17 órai kezdettel az Irodalmi és Dalos Kör . A kedélyes rendezvényre érkező vendégeket a szervezők az évszakhoz méltóan sokszínű és változatos programokkal várták.

Idősek napja Sajóvelezden

2009. október 16 - án estébe nyúló tartalmas programsorozattal kedveskedtek Sajóvelezd szép korú lakosainak . A színvonalas rendezvényen felléptek a település óvodásai , a Velezd Néptánc Együttes valamint a Ködköpeny társulat tagjai is .

2009.10.09-2009.10.11 I. Gömöri Sportnapok Putnokon

Október 2. hétvégéjén "Kitárt Kapuk, Kitárt Kezek Gömör-Kishontban" címmel rendezték meg a Gömöri Sportnapokat Putnokon a Tiszolc-Putnok HUSK 2008/01/1.7.1. Pályázat keretében.

Pénteken délután a Bányász Művelődési Házban került sor a színes megnyitórendezvényre, kultúrműsorra, valamint a Darts-versenyre. Az első nap állófogadással végződött.

Szombaton délelőtt a Városi Sportcsaronkban asztalitenisz verseny, a Bányász Művelődési Házban pedig sakkverseny volt, délután pedig a kézilabdásoké, a röplabdásoké, és a rehabilitációs intézmények labdarúgóié volt a pálya.

Vasárnap egész nap a focin volt a hangsúly. Külön-külön mérkőztek egymással az öregfiúk, a gyermekek, valamint az ifjúságiak. A mérkőzések után zárórendezvénnyel ért véget a 3 napos sportrendezvény.

Lengyel diákok Putnokon

Szeptember 24 és 27 között lengyel ifjúsági delegáció járt városunkban . A változatos programok között egy kulturális bemutatót is megtekintettek , melyen településünk általános iskolásai léptek fel .

Cserelátogatás Lengyelországban

Nowy Zmigród polgármesteri hivatalának és a Háziasszonyok Klubjának meghívására a Putnok Városi Nyugdíjas Egyesület küldöttsége szeptember elején látogatást tett Lengyelországba .

Bányásznapi megemlékezés 2009. szeptember 6.

Bányász tér

Bányász síremlék

Bányász Művelődési Ház

A Ködköpeny Színtársulat előadása - A rátóti csikótojás

2009. Augusztus 20.

Az idei programsorozat az elmúlt évek hagyományaitól eltérően délelőtt egy sport programmal indult . A Serényi László Általános Iskola műfüves pályáján az érdeklődők egy magyar - cseh ifjúsági labdarúgó tornát láthattak .

A délutáni ünnepi program a római katolikus templomban megtartott szentmisével , illetve a református templomi Istentisztelettel vette kezdetét , majd a sokaság átvonult a Szent István szoborhoz.

Az új kenyér megáldására a Városháza Díszudvarán került sor .

Az ünnepség keretén belül átadták a Képviselő - testület által alapított helyi kitüntetéseket.

A programot ebben az évben is színvonalas produkciók színesítették.

Sajóvelezdi Falunap

V. alkalommal rendezték meg Sajóvelezden a Falunapot. A sokszínű programsorozat, már a reggeli órákban kezdetét vette, hiszen a Területi Önkéntes Tűzoltók bemutatót tartottak a község sport pályáján. A Sajómenti Pihenőparkban folytatódott a színvonalas rendezvény, ahol egy népmesét játszottak el a sajóvelezdi gyerekek. Az idősebb korosztály is kellemesen szórakozott, hiszen nosztalgia zenét, örökzöldeket hallhatott a miskolci Nemzeti Színház művészeinek előadásában, valamint nagy sikert aratott a putnoki Nefelejcs Irodalmi és Daloskör fellépése is. A helyi néptáncosok fergeteges műsorral kápráztatták el az érdeklődőket, akiket a helyi önkormányzat egy tál babgulyással és egy pohár üdítővel látott vendégül.

Fotó és film pályázat kiállítása a Gömöri Múzeumban és a Tóth Ede Művelődési házban

A gömöri nyár program részeként hirdették meg Putnokon A "kép" című fotó és filmpályázatot. Az eseményre a vártnál jóval nagyobb volt az érdeklődés, hiszen nemcsak a helyi fotósok, filmesek jelentkeztek alkotásaikkal, hanem a térségből is sokan részt vettek a pályázaton. Sőt még Új Zélandból is érkeztek pályamunkák. Az ünnepélyes eredmény hirdetés a Gömöri Múzeumban, valamint a Tóth Ede Művelődési házban történt.

A fotopályázat helyezettjei:


Putnok látkép, a Sajó, a Városom témában nyújtott kiemelkedő munkájáért I. Helyezett: Pálovics János


Putnok látkép, a Sajó, a Városom témában nyújtott kiemelkedő munkájáért II. Helyezett: Franczia Tímea


A Sajó témában nyújtott kiemelkedő munkájáért III. Helyezett: Trieber Júlia


Az egyéni látásmódért, szép kompozícióért különdíj: Haraszin Gitta

A filmpályázat helyezettjei a Sajó témában:


I. Fazekas László


Polgár Attila

A jeles esemény a Péczeli József ÁMK rendezésében és Tamás Barnabás Putnok Város polgármestere védnöksége alatt jött létre. A pályázatot koordinálta: Fónagy István népművelő.

Lengyel vendégek Putnokon

Július 3.-án a Putnok Városi Nyugdíjas Egyesület meghívására egy 21 fõs delegáció látogatott el településünkre lengyel testvérvárosunkból . A vendégek itt tartózkodásuk ideje alatt számos színvonalas programon vettek részt. Megismerkedhettek Putnok és a környék nevezetességeivel és találkozhattak többek között a szalonna sütés nyújtotta örömekkel is.

A Muzsika Hangja

A Gömöri Nyár egyik nagy sikerű programja volt a Muzsika hangja című rendezvény

Az eseményen a helyi művészeti iskolások mellett felléptek a Szociális foglalkoztató nevelői, lakói, valamint a Putnok Városi Női kara és a Nyugdíjas Egyesületből újonnan alakult Vegyes Énekkar.

Köztisztviselők napja

A köztisztviselők napját a Városháza Dísztermében tartották, ahol ebben az évben a köztisztviselők díját Gál Miklósné kapta:

Dr. Tanner János címzetes főjegyző köszönetet mondott az elmúlt években teljesített munkájuk elismeréseként a köztisztviselőknek.

Pedagógusnap

Ünnepélyes keretek között köszöntötték városunk pedagógusait június 12. -én 14 órai kezdettel . Az év embere 2009 - ben Placskó Lajos a Péczeli József ÁMK Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanára lett. Az év pedagógusa díjat idén a Serényi László Általános Iskolából Reményi Józsefné , a Péczeli ÁMK -ból Deczkiné Horváth Ilona az óvodapedagógusok közül pedig Barabásné Galambosi Edina nyerte el. Polgármesteri dicséretben ez alkalommal Szilágyi Nándorné , Fábiánné Kondás Katalin , György Józsefné , Máté Krisztina , Doroginé Ikladi Krisztina , Kára Károlyné , Lehoczki Mária , Varga Zsoltné , Csákné Onda Andrea valamint az intézmények takarító személyzete részesült. A Péczeli József ÁMK - ban megtartott ünnepi rendezvény Várhegyi Gábor zenés produkciójával zárult.

A XI. Gömör Expo díjazottjai:

A Gömör Expo vásári nagydíját a Napszolár - Miskol Kft. kapta . A Vásárdíjat az ózdi Frank-Hungária Kft. A Megyei Önkormányzat különdíjába részesült a Sajó Rima Eurórégió Vadásztagozata. A Sajó Rima Eurórégió különdíját a Kovacwood alapítvány nyerte el. Az Euró - Híd alapítvány díját a Hanvai Kov-Art Díszkovács Manufaktúra érdemelte ki. A házigazda Putnok Város különdíjába részesült az ÉHG Zrt. A Borsod Abaúj Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az Alsózsolcai Balla Bútor Kft. Az ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor alapítvány díját a putnoki Vekni Kft. A Putnok Városért Egyesület különdíját a GÖMÖR-ÉP-SZER BT. kapta.

Gömör Expo

A Gömör Expo összefoglalása, katt ide!

Megérkeztek a gólyák

Megérkeztek a gólyák. Katt a képre. Fotó: Tamás István.

Megemlékezés az 1848-1849-es szabadságharcról

Ünnepi megemlékezést tartottak‭ ‬városunkban az‭ ‬1848‭ ‬-‭ ‬49‭ ‬-es‭ ‬Forradalom és Szabadságharc‭ ‬161.‭ ‬évfordulójának tiszteletére‭ ‬.‭ ‬A településünk‭ ‬önkormányzata által szervezett rendezvényt idén a Serényi Béla Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola diákjainak műsora színesítette.

A műsort követően a rendezvény a Petőfi szobornál folytatódott majd az ünnepség utolsó mozzanataként egy rövid megemlékezésre az egybegyűltek‭ ‬átvonultak Kálniczky Endre református lelkipásztor sírjához.

Putnok 20 éve város

Ünnepi Képviselő-testületi ülést tartottak a városvezetők 2009. március 2-án, a Városháza Dísztermében, Putnok várossá avatásának 20. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen résztvevők egyik díszvendége volt, a putnoki születésű Kárpáti Ferenc nyugalmazott Honvédelmi Miniszter, aki 1989. március 1-én adta át a várossá nyilvánítási oklevelet Putnoknak.

Vidám farsangi karnevál

2009 . február 27.- én tartotta meg idei vidám farsangi karneválját a Borsod - Abaúj - Zemplén Megyei Önkormányzat Foglalkoztató Rehabilitációs Intézménye és Fogyatékosok Otthona.A méltán nagy sikerű színvonalas és változatos rendezvénynek a Bányatelepi Művelődési Ház adott otthont.

Sajó - Rima Eurorégió együttműködési szerződés aláírása

2009 február 24.-én együttműködési szándékuk megerősítése és a 2000- ben létrejött megállapodásuk  újbóli aláírása miatt Pozsonyba érkezett  Kardos Ferenc az Euroregion Slaná Rimavá valamint Tamás Barnabás a Sajó Rima Eurorégió elnöke . A rendezvényen a helyi tehetségek mellett a Serényi László Általános Iskola citerazenekara is fellépett ezzel is fokozva az alkalom ünnepélyességét.

2009-ben is megrendezték Putnokon a Városi Bált

Dr. Laczkovich Katalin köszöntőbeszédét követően a jeles eseményt Tamás Barnabás a település polgármester nyitotta meg.

Meghívott vendégművészként, Zoltán Erika szórakoztatta a szépszámú közönséget.

A zsűri ismételten nehéz helyzetbe került a bál szépeinek kiválasztásakor. A bál szépei:

  • I. Ivankó Natália
  • II. Galambosi Boglárka
  • III. Juliette Murtada

Tompa Mihály szavalóverseny

A Serényi Béla Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola 10. alkalommal rendezte meg a Tompa Mihály szavalóversenyt.

Az esemény már az elmúlt években is jelentős érdeklődőt, szavalót vonzott. A négy korcsoportú kategóriában induló versenyzők, egy kötelező és egy szabadon választott verssel pályázhattak.

A gimnázium díszterme zsúfolásig megtelt az ünnepség alkalmából.

Wittner Mária a szakközépben

A Serényi Béla Gimnázium és Mezőgazdasági Szakközépiskola dísztermében, Vittner Mária tartott ünnepi megemlékezést a kommunizmus áldozatainak emlékére.

A neves politikus az iskola meghívására érkezett településünkre.

A Magyar Kultúra Napja

2009.01.22-én a Magyar Kultúra Napjára emlékeztünk. Ez alkalomból került bemutatásra a Kölcsey imádsága című színdarab Arany Beáta rendezésében.

A siker nem maradt el most sem. A "Nevesincs" színtársulat ismét remekbe szabott előadást produkált.

Sajó-Rima Euro-régió

Ülésezett a Sajó - Rima Euró Régió