2007 fontosabb eseményei

Szépkorúak karácsonya a Péczeli József Általános Iskolában

Már évek óta hagyomány, hogy a városvezetése megvendégeli a településünkön élő nyugdíjasokat. A vacsorával egybekötött zenésesten, mintegy ötszáz vendég vett részt. A műsort a mulatós zenéiről elhíresült „Postás Józsi” szolgáltatta. A rendezvényt mindig nagy érdeklődés és várakozás előzi meg.

Ülésezett a Sajó - Rima Eurórégió 2007.12.21.

A Bányász Művelődési Ház adott otthont a határnyitáshoz kapcsolódó ünnepi üléshez, amelyen a térség neves vezető személyiségei is részt vettek. A térség polgármesterei mellett a rendezvényt uniós képviselők is megtisztelték a jelenlétükkel. A szépszámú érdeklődő zsúfolásig megtöltötte a művelődési ház színháztermét.

Szlovák - Magyar határnyitás 2007.12.21.

A bánrévei, Szlovák határ megnyitóján járt stábunk. Történelmi esemény szemtanúi lehettünk ezen a napon, hiszen 62 év után ismételten szabadon utazhatunk az Európai Unió határain belül, így a szomszédos Szlovákia területére is.

Az esemény rendkívül nagy jelentőséggel bír, mivel nagyobb lehetőség nyílik a munkahelyteremtésre, valamint a két nép barátságának megerősítésére.

Mikulásnapi ünnepség

A Mikulásnapi ünnepséget nagy érdeklődés követte városunkban. Az óvodások külön műsorral készültek ez alkalomból.

A gyerekek versekkel és zenés – táncos műsorszámokkal várták a Télapót. A vendégművészek kifejezetten olyan zenei formációt produkáltak, amely az alkalomnak megfelelő repertoárból állt.

Mint már minden évben most is a helyi sportcsarnokban került megrendezésre az összevont mikulásnapi ünnepség. Jól szórakoztak az óvodások mellett az alsóbb osztályokban járó kisdiákok is, akik maguk is közreműködtek az esemény jó hangulatának megteremtésében.

Francia kapcsolat

A putnoki Magyar Francia Baráti kör meghívására érkezett a Holló László galériába Raymond Lardellier úr. A miskolci Alliance Francaise igazgatójaként a Francia Sanzonokból tartott előadást, film és zenei anyag bemutatóval egybekötve.A szépszámú közönség ízlése szerint válogathatott a régi és új sanzonok közül.A Baráti kör helyi elnöke dr. Váradi Gyula elmondta, hogy havi rendszerességgel szeretnének a francia kultúra megismertetése céljából különböző előadásokkal kedveskedni a putnoki lakosoknak. A rendezvény nem csak az idősebb korosztályt vonzotta, hiszen sok fiatal is kíváncsi volt az eseményre, valamint arra a kultúrára, amelyet a franciák szinte világelsőként képviselnek.

2007.11.09. Tóth Ede: Falu rosszaA Bányász Művelődési Házban került bemutatásra, Tóth Ede „Falu rossza” színművének előadására. A helyi és térségbeli emberekből alakult színjátszó csoport az író drámáját kicsit átírva egy hangulatos vígjátékot prezentált a szépszámú közönségnek.

A népes színjátszók az előadást követően már meghívást is kaptak, Hét község polgármesterétől egy újabb fellépésre.

A közönség tapssal jutalmazta a tehetséges előadók szereplését. A színdarabot a Putnok Városi Televízió stábja rögzítette, valamint 2007. november 16-án az egész műsort bemutatja nézőinek.

2007.11.09. Múzeumok Őszi Fesztiválja


A Holló László Galériában megtartott „Múzeumok Őszi Fesztiválja” kiállításon nagysikert aratott a helyi énekkar, akik a közelmúltban, Egerben szereztek ezüstminősítést.

Simon M. Veronika festőművész, Tóth Edéről készült portréit Tamás István adta át a Holló László Galéria, valamint a Putnok Városi Televízió részére. A művésznő a képeket adományként ajánlotta fel a két intézménynek.

2007.10.23. Pro Urbe díjak átadása

Az idén október 23-án a már hagyományoknak megfelelően ünnepélyes képviselőtestületi ülésen kerültek átadásra a Pro-Urbe díjak. Ez évben a magas kitüntetést Dr. Tanner János címzetes főjegyző, Gyurán János vállalkozó, valamint Kiss László szobrászművész vehette át a megtiszteltető elismerést.

2007.10.23. Ünnepi Istentisztelet, ünnepi műsor a Református Templomban

Ünnepi Istentiszteletet tartottak október 23-án a helyi református templomban. Ezt követően diákok és pedagógusok irodalmi zenés műsorral emlékeztek meg a forradalom túlélőire és a hőseire.

2007.10.23. Koszorúzás a kopjafánál

A városvezetők, valamint civilszervezetek mellet a pártok is képviseltették magukat, az Október 23-án megtartott ünnepségen. Az emlékezés virágait, koszorúit a forradalmárok emlékének állított kopjafánál a református templomkertben helyezték el.

KIÁLLÍTmÁSt

KIÁLLÍTmÁSt címmel tartottak kiállítást a Tóth Ede Művelődési Házban az 1956-os forradalom emlékére. A gyűjteményes anyag jól szemléltette a kor szellemiségét. A fiatalokból álló lelkes szervezőcsapat a civilház munkatársaiként a Péczeli József ÁMK vezetésével karöltve egy színvonalas kiállítást produkáltak, amelyet több mint ezren tekintettek meg.

2007 Szeptember 2. Bányásznap

A bányászok ünnepe. 1919 óta minden év szeptember első vasárnapján megemlékezünk azokról az emberekről, akik ezt a nehéz munkát választották. Sajnos, térségünkben 2000 - ben a bányászat végleg megszünt és ezzel a rájuk való emlékezés is feledésbe merült. Két évvel ezelőtt városunk vezetői a civil szervezetekkel karöltve újra életre keltették ezt a szép hagyományt. Az elmúlt vasárnap, kicsik és nagyok egyaránt jól érezhették magukat a bányatelepen megrendezett foglalkozásokon. A szép számú érdeklődő számtalan program közül választhatott, festhettek, rajzolhattak, de a sportvetélkedő sem maradt ki a sorból.

Gömöri Ifjúsági Nap

Hat rock együttes részvételével került megrendezésre a második Gömöri Ifjúsági Nap. A rockon belüli sokszínű irányzatot képviselő zenekarok igényes produkcióikkal fokozták a résztvevők jó hangulatát. A változatos programból minden korosztály kedvére csemegézhetett, hiszen az előadott számok nemcsak a napjaink stílusát képviselték, hanem nosztalgiázni is engedtek a régmúlt slágereiből. A színpadon föllépett többek között a Primitív, a Screen együttes, valamint a Sziget Fesztiválon nagy sikert aratott The Idoru rock banda is.

Szökőkút épül az Egészségház előtt

Városunk egyik legnagyobb tagságot tömörítő civil szervezete a Putnok Városért Egyesület. A minden évben megrendezett bál bevételét, valamint a befizetett tagdíjak egy részét településünk szépítésére, fejlesztésére fordítják, illetve fordították. Az ez évben befolyt bevételt az Egészségház előtti parkban egy látványos szökőkút építésére fordítják.

Augusztus 20-i ünnepség

Államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án ismét összegyűltek a város polgárai, hogy megemlékezzenek Szent István királyunk példamutató tetteiről, aki több mint 1000 évvel ezelőtt, bölcs előrelátással felismerte a helyes utat, hogy Magyarország jövőjét az Európához való csatlakozás és a keresztény vallás felvétele jelenti. Rendezvényünk ünnepi szentmisével illetve istentisztelettel vette kezdetét, majd a Serényi László téren a Himnusz elhangzása után, Garai Gábor Honalapítás című versét Horváth Dezső szavalta el. Tamás Barnabás ünnepi beszédét követően került sor a koszorúk elhelyezésére, amivel az esemény zárult.

Augusztus 20-a délutánja sem telt eseménytelenül, hiszen a Városháza díszudvarán, ünnepi Képviselő-testületi ülés vette kezdetét, ahol természetesen Putnok lakóit is szeretettel várták. A hivatalos találkozón részt vett LUDGEROVICE polgármestere is, hiszen a csehországi település együttműködési partnerszerződést kötött városunkkal. A köszöntő beszédek elhangzása után került sor a Putnok Város Közszolgálatáért kitüntetések, valamint a polgármesteri dicséretek átadására, majd hagyományokhoz méltón az új kenyér megszentelésére, megáldására és megszegésére.

Fourtissimo

Nagysikerű koncerttel zárult a Városházán az augusztus 20-i ünnepség. A kedves érdeklődőket a Fourtissimo zenekar szórakoztatta, akik ismert dallamokat mutattak be színes szinpadi koreográfiával. A négy fiatal ügyesen ötvözte a modern és a klasszikus zenét, amelynek köszönhetően igazán színvonalas műsorban lehetett részük a kultúra iránt érdeklődőknek.

Futsal pálya épül putnokon

A Serényi László Általános Iskola sportlétesítménye egy új műfüves focipályával gyarapodott.

Észt - Olasz est

A Gömöri Nyár programsorozat rendkívül sok érdeklődőt vonzott. A helyi lakosokon kívül a környező településekről, valamint a határon túl élő Szlovákiából is számtalan vendég érkezett a színes és minden igényt kielégítő nyári rendezvényekre. A PVTV stábja minden előadásról bemutató filmjeivel hiteles tájékoztatást nyújtott és nyújt a tv nézőinek.

Múzeumok éjszakája

A rendkívül színes Gömöri Nyár programsorozat egyik rendezvénye volt a Múzeumok Éjszakája . Ezen belül nagy sikere volt a "Vásári komédiások" című színdarabnak, amelyet az ez alkalomra alakult helyi színtársulat adott elő. A PVTV munkatársai Király Róbert gitáron, amíg Pekárovics Ákos a színdarabban remekeltek.